Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance X - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému závěru. V sobotu pokračovala již svým osmým večerem.

Minulý týden byl věnován charitě, a tak nikdo ze soutěžících nebyl vyřazen. To se ale změnilo v sobotu, kdy byl znovu plnohodnotný soutěžní večer. Každý z párů předvedl dva soutěžní tance.

Viděli jsme standardní valčík anebo latinskoamerickou rumbu. Jako druhý tanec každý pár předvedl současný nebo scénický tanec. Ten lze hodnotit jen velmi těžko. Je to forma pohybu, která prakticky nemá žádné mantinely. Neexistuje ani předem daná technika, která by se dala hodnotit a brát jako měřítko. Hodnocení takového tanečního projevu je víceméně subjektivní a řídí se pouze souladem s hudbou či dotažením pohybů.

Jak si páry s dvojitou dávkou tanců poradily? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD X 08 all

 

 

Gabriela a Martin
Gabriela a Martin RB

Gabriela Koukalová & Martin Prágr

(rumba - Underneath Your Clothes)

Tanec Gabriely a Martina byl na velmi slušné úrovni. Ocenil bych více tance, více figur, přesto byl jejich tanec romantický a technicky zdatný. Oceňuji rytmiku a některé obtížné prvky. Gabriele by slušela větší práce boků a lepší kontakt s parketem. Richard Genzer oceňoval stop-time. Tatiana Drexler pochválila neuvěřitelné tempo vývoje a vytkla malý tlak do parketu. Ten vytýkal i Jan Tománek, který zároveň ocenil dodělávání pohybů. Zdeněk Chlopčík radil víc pracovat celým tělem a neťapkat shora. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 8, 9 a 7, má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.

8

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie VW

Matouš Ruml & Natálie Otáhalová

(valčík - Once Upon a December)

 

Snový pomalý valčík byl velmi romantický. Stylizace Natálie do panenky z hrací skříňky sice není žádná novinka, ale byla provedena skvěle. Líbilo se mi zařazení figurálních prvků včetně valčíku na místě. Pomalé tempo bylo na škodu, protože Matouš hudbu často předbíhal a navíc měl velmi často chybu v držení těla. Přesto tanec působil lehounce. Tatiana Drexler Matoušovi vytkla předbíhání hudby a shrbenost. Jan Tománek očekával slušný výkon, který se nedostavil a označil Matoušovo držení těla za tristní. Porota ocenila tanec známkami 8, 7, 7 a 6, má známka by byla shodná s Janem Tománkem.

7

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela RB

Jakub Vágner & Michaela Nováková

(rumba – Shape of My Heart)

 

Tento tanec nepatřil mezi nejlepší. Figura cucaracha byla zatančena vcelku slušně, stejně jako provedení chůze. Po technické stránce ale toto vystoupení nepatřilo k těm zdařilejším. V tanci bylo až příliš moc kontroly, přesto však Jakubovy pohyby zůstávaly nedotažené. Tanci chyběl větší náboj. Richard Genzer označil Jakubovu práci pánví jako by Horst Fuchs nabízel pánve v teleshopingu. Zdeněk Chlopčík vytkl Jakubovi ohromné přemýšlení nad kroky a nášlapy, které tanci škodilo. Jakub s Michaelou si vysloužili známky 7, 7, 7 a 7, má známka by se nelišila.

7

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik VW

Veronika Khek Kubařová & Dominik Vodička

(valčík – Waltz of the Roses)

 

Valčík v podání Veroniky a Dominika byl na velmi vysoké úrovni. Líbilo se mi zařazení figurálních prvků včetně vložených baletních pasáží. Po rytmické stránce se nedá tanci nic vytknout. Technika kroků rovněž nebyla špatná. Přesto se ale chyby našly, zejména u Veroniky nebyl protažený krk a měla chybu v držení ramenou. Richard Genzer děkoval za baletní prvky. Jan Tománek řekl, že Veronika začíná působit jako tanečnice a vytkl chybu v podobě pravého ramene k partnerovi. Porota udělila za tento tanec známky 10, 10, 9 a 9, má známka by se shodovala se Zdeňkem Chlopčíkem.

9

 

Karel a Veronika
Karel a Veronika RB

Karel "Kovy" Kovář & Veronika Lišková

(rumba - Shallow)

 

Karel byl v rumbě poněkud tvrdší. Práce boků byla malá, po technické stránce byl Karel víceméně průměrný. I v této rumbě bylo málo tance. Ani sebezajímavější zvedačka nemůže nahradit kvalitu techniky a pohybu po parketu. Tatianě Drexler se líbila romantická něžnost a nelíbila zejména technika kroků a celé rumby. Zdeněk Chlopčík byl kritičtější. Ocenil procítění a vytýkal práci rukou a zejména ztráty rovnováhy. Karel a Veronika si za rumbu odnesli známky 7, 8, 6 a 7, má známka by se shodovala s oběma krajními porotci.

7

 

Gabriela a Martin
Gabriela a Martin SC

Gabriela Koukalová & Martin Prágr

(scénický tanec - Something Just Like This)

 

Tanec bez pevných pravidel si Gabriela užívala měrou vrchovatou, avšak i scénický tanec se musí řídit hudbou. Gabriela byla poměrně často se svým partnerem nesynchronní. Některé pohyby zůstávaly nedotažené. Ocenil bych ale uvolněnost s jakou do tance šla. Richard Genzer řekl, že scénický tanec není volná zábava a že to nebylo dotažené. Gabrielu a Martina přirovnal k hravým štěňátkům, která se učí chodit. Jan Tománek řekl, že tanec vyžaduje absolutní kontrolu pohybu, která v tomto tanci chyběla. Porota udělila za předvedený výkon známky 7, 7, 7 a 7, má známka by byla stejná.

7

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie SC

Matouš Ruml & Natálie Otáhalová

(scénický tanec - Nara - Cold Case Theme)

 

Tento tanec byl zřejmě tím nejlepším tancem, který Matouš v soutěži předvedl. Vystoupení bylo velmi rytmické, vystihovalo hudbu, pár tanečně odehrál příběh. Matouš by potřeboval víc dotáhnout určité pohyby, aby přivedl tanec k dokonalosti. Richard Genzer označil tanec za skvělý, líbila se mu síla, napětí i propnuté nohy. Zdeněk Chlopčík postrádal víc dotažené akce, v útočných akcích měl být podle něj větší pohyb po parketu. Tento tanec obdržel plným právem vysoké hodnocení 10, 10, 10 a 8, má známka by byla uprostřed.

9

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela SC

Jakub Vágner & Michaela Nováková

(scénický tanec - Un Jour Tu Reviendras)

 

Nejznámější skladba z filmu Tenkrát na Západě je pověstná svou romantičností. Tanec za jejího doprovodu vyžaduje něžnost, která ale zůstala někde na půli cesty. Jakub byl až příliš atletický, pohyby pažemi byly často tvrdé. Celkově bylo vystoupení Jakuba nedotažené. Tatiana Drexler postrádala v určitých momentech dynamiku po parketu a emocionální dynamika byla podle ní nedotažená. Jan Tománek ocenil silná gesta. Porota udělila tomuto tanci známky 9, 8, 9 a 7, má známka by byla stejná jako u Zdeňka Chlopčíka.

7

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik SC

Veronika Khek Kubařová & Dominik Vodička

(scénický tanec - Discombobulate - Sherlock Holmes Theme)

 

Fantastický nápad přinesl scénický tanec Veroniky a Dominika. Sherlock přichází na místo činu, zaznamenává stopy a náhle se odvíjí celý příběh, který přímo předcházel vraždě. Vše plně korespondovalo s doprovodnou hudbou. Bohužel, občas docházelo od Veroniky k nesynchronnosti, která o něco srazila celkový dojem. Tatiana Drexler byla vtažena do odehraného příběhu. Zdeněk Chlopčík si všiml pasáží, ve kterých byl pár jako jeden člověk i pasáží nepřesných. Pár si odnesl známky 10, 10, 10 a 9, má známka by se shodovala se Zdeňkem Chlopčíkem.

9

 

Karel a Veronika
Karel a Veronika SC

Karel "Kovy" Kovář & Veronika Lišková

(scénický tanec - Survivor)

 

Tanec byl ve zběsilém tempu. Vystoupení bylo plné znázorněné brutality a násilí. Karel byl často nesynchronní, opožďoval se za partnerkou a jeho pohyby byly nepřesné kvůli tempu i nezvládnutí. Jeho gesta byla často nedotažená. Richard Genzer řekl, že ve vystoupení bylo strašně pohybu a že to mělo emoce. Tatiana Drexler prohlásila, že od Karla nečekala předvedenou zuřivost a vytkla mu shrbená záda. Jan Tománek viděl energii a napětí, přičemž obojího bylo až příliš.  Zdeněk Chlopčík viděl až přehnané emoce a spoustu nekoordinovaných a nekontrolovaných pohybů. Porota udělila známky 7, 8, 7 a 7, má známka by se shodovala s většinou poroty.

7

 

Porota svými známkami společně se známkami z minulého týdne stanovila následující pořadí:

144+38+391215
250+28+381164
343+33+281043
442+28+331032
545+28+291021

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž nezaslouženě opouští pár Gabriela Koukalová a Martin Prágr.

 

Gabriela a Martin end

 

Příští týden bude předposlední, semifinálový večer. Uvidíme standardní slowfox a latinskoamerické paso-doble. O třetím postupujícím do finále rozhodnou diváci svými SMS v rozstřelu.

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2019

 

 

Autor: Petr Fabera | pondělí 2.12.2019 7:13 | karma článku: 29,36 | přečteno: 5636x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 13,40 | Přečteno: 329x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 11,72 | Přečteno: 359x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,46 | Přečteno: 254x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,98 | Přečteno: 4172x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1550x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma: 33,06 | Přečteno: 5493x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 7. večer pro Paraple

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala již sedmým večerem, tradičně charitativním pro Centrum Paraple.

26.11.2023 v 9:01 | Karma: 33,19 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 6. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se přehoupla do své druhé poloviny. Na zbývající soutěžící čekal filmový večer.

19.11.2023 v 9:01 | Karma: 32,13 | Přečteno: 2105x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 5. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala pátým večerem s podtitulem Letem světem, kdy se tančilo na písně z různých koutů světa v původním jazyce.

12.11.2023 v 9:01 | Karma: 33,32 | Přečteno: 3518x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 4. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala čtvrtým večerem. Vyřazování zaznamenalo velké překvapení.

5.11.2023 v 9:01 | Karma: 32,32 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 3. večer

Zcela mimořádně v neděli proběhl další, již třetí večer dvanácté řady soutěžní taneční zábavné show StarDance.

30.10.2023 v 15:34 | Karma: 31,00 | Přečteno: 1918x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 2. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance oslavila jubileum. Celkově stý večer mohli diváci sledovat klání celebrit o přízeň a co nejlepší tanec.

22.10.2023 v 8:59 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 1. večer

"Živě z Prahy." Již dvanáctým ročníkem zahajuje tato věta soutěžní taneční zábavnou show StarDance. Ačkoliv je počet ročníků zarovnán na celý tucet, rozhodně nejde o tuctovou záležitost.

15.10.2023 v 9:01 | Karma: 33,02 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - představení soutěžících

Za půl roku opět vypukne soutěžní zábavná taneční show StarDance. Již dvanáctý ročník opět představí deset soutěžních párů, z nichž jsou zatím známy jen celebrity.

24.4.2023 v 17:27 | Karma: 16,35 | Přečteno: 793x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Na Silvestra netančím

Tanec k silvestrovskému veselí patří. Přesto se tanci na Silvestra vyhýbám jako pověstný čert kříži.

31.12.2022 v 15:50 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Petr Fabera

StarDance XI - 10. večer, finále

Jedenáctý ročník soutěžní taneční zábavné show StarDance se stal minulostí. Česko má nového krále a královnu tanečního parketu.

19.12.2021 v 9:01 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se chýlí ke svému závěru. Na řadě byl předposlední, devátý, semifinálový večer.

12.12.2021 v 11:01 | Karma: 33,11 | Přečteno: 4991x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala svým osmým večerem. Soutěž předčasně opustil kvůli onemocnění Mirai Navrátil s Lenkou Norou Návorkovou.

5.12.2021 v 11:11 | Karma: 31,48 | Přečteno: 6502x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 7. večer, charita pro Paraple

Sedmý večer soutěžní taneční zábavné show StarDance se již tradičně nesl v duchu charity pro Centrum Paraple.

28.11.2021 v 11:41 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

2. Seniorský StarDance

V neděli 21.11.2021 se na pražském Žofíně pod záštitou MČ Prahy 1uskutečnilo desetičlenné finále 2. Seniorského StarDance.

26.11.2021 v 17:36 | Karma: 13,81 | Přečteno: 609x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 126
  • Celková karma 11,53
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik