Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance IX - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do "čtvrtfinále". Soutěžící páry předvedly po dvou tancích. Komu zůstal Černý Petr a musel soutěž opustit?

Sedmý večer se nesl ve znamení charity pro Centrum Paraple. Soutěžní páry se rozrostly na trojice o vozíčkáře a předvedly freestyle. Při této příležitosti se v pořádané sbírce vybralo přes 15 milionů korun.

Zatímco před týdnem nikdo soutěž neopouštěl, tentokráte se už vyřazovalo. Bodové zisky z minulého týdne se přičetly k hodnocení osmého večera. Na páry čekaly dva tance, po jednom tanci standardním a latinskoamerickém. V průběhu večera jsme mohli vidět paso-doble, quickstep, rumbu a valčík. Jak se páry vypořádaly s dvojitou náloží? Pojďme k jednotlivým tanečním výkonům:

 

IX - 8 all

 

1. část

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka PD

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(paso-doble - 5. symfonie, Osudová)

Ke správnému paso-doble patří i patřičná muzika, která navodí atmosféru "corrida de toros". Zvolená hudba tanci neodpovídala a zbytečně srážela celkový dojem. Líbilo se mi napětí v těle, velmi slušná technika a dotažení pohybů do tzv. teček. Postrádal jsem větší dynamiku, a to rozhodlo, že tanec ode mě nedostane maximum. Václav Kuneš řekl, že za něj skvělé, Tatiana Drexler, že tanec byl po většinu času překrásný, Radek Balaš ocenil vynikající choreografii a Zdeněk Chlopčík vyčítal stále stejnou energii bez dynamiky, což neodpovídalo hudbě. Porota udělila známky 9, 9, 9 a 6, shodl bych se s většinou poroty. 

     9

 

 

 

Veronika a Michal
Veronika a Michal QS

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(quickstep - Freedom)

První standard večera předvedli Veronika s Michalem. Líbila se mi především lehkost kroků, rytmika i technika byly na vcelku slušné úrovni. Veronika by měla zlepšit kopy, které byly málo energické. Zatímco polka hopsy byly dobré, tipple přeměny byly slabší. Tatiana Drexler ocenila lehkost a vytkla absenci kontaktu v páru. Radek Balaš označil tanec za namlouvací quick kanárků a vytýkal rytmické chyby, které se promítly do dynamiky. Pár si odnesl známky 8, 7, 7 a 7, tentokrát bych se shodl s Václavem Kunešem.

     8

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika RB

David Svoboda & Veronika Lálová

(rumba - Thinking Out Loud)

Davidova rumba byla příliš atletická. David měl tvrdé kroky, potřeboval by je vyměkčit. Ani napětí v těle nebylo zrovna nejlepší. Ve figuře cucaracha by David měl mít pružnější boky. Václav Kuneš řekl, že se David velmi zlepšil, Zdeněk Chlopčík byl o poznání kritičtější. Řekl, že v tanci triky nefungují a že viděl nejistotu v základních krocích a špatnou rovnováhu. David s Veronikou si vytančili známky 8, 7, 7 a 6, shodl bych se s většinou poroty. 

     7

 

 

 

Daniela P a Michal
Daniela P a Michal PD

Daniela Písařovicová & Michal Mládek

(paso-doble - Fiddler On the Roof)

Druhé paso-doble večera na netradiční hudbu a znovu to byl rušivý element. Daniele by slušelo větší napětí v těle, technika byla vcelku ucházející a Daniela byla místy příliš tvrdá. Oceňuji zvládnuté tempo druhé části tance. Václava Kuneše předvedené paso-doble neoslovilo, Radka Balaše fascinovalo, z čeho se dnes dá udělat paso-doble. Daniela s Michalem obdrželi od poroty známky 7, 6, 8 a 8, má známka by byla uprostřed hodnocení poroty. 

     7

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek QS

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(quickstep - I Wanna Be Like You)

První část večera zakončil quickstep Pavly a Marka. Poprvé v historii StarDance došlo v přímém přenosu k pádu soutěžícího. Pavla nedostatečně přenesla váhu a při nášlapu uklouzla. Jejímu quickstepu především chyběl quickstep. Byla těžkopádná a technika byla nevalná. Tatianě Drexler se líbilo, že to Pavla dělá zábavným, Zdeněk Chlopčík konstatoval, že to bylo zábavné, ale chtěl vidět víc quickstepu. Porota udělila známky 7, 6, 6 a 6, shodl bych se s většinou poroty. 

     6

 

 

 

 

2. část

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka QS

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(quickstep - Fairytale)

Pohádka v hudbě i v tanci. Tak by se dal označit Jiřího quickstep. Technicky velmi zdařilý tanec s rytmem, lehounký a hravý. Ocenil bych i povedené držení, jen by Jiří potřeboval vylepšit postavení hlavy. Václav Kuneš chválil dotažení pohybů a smekl pomyslný klobouček. Radek Balaš chválil, že pár dává stylu tance vždy to, co je pro ten který tanec nejcharakterističtější a ocenil taneční souhru. Jiří s Lenkou si vysloužili známky 10, 9, 9 a 9, shodl bych se s většinou poroty. 

     9

 

 

 

 

Veronika a Michal
Veronika a Michal PD

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(paso-doble - Espana Cani)

Drama při večeři s domácím násilím zakončené vraždou muže týranou ženou. Úchvatný začátek v podobě solničkového boje vyústil do vcelku zdařilého tance. Technika byla docela ucházející, občas o něco horší. Napětí bylo doslova hmatatelné. Flamengové poklepy si zasloužily lepší provedení, ale emocionální náboj byl ohromný. Rytmické chyby jsem nezaznamenal. Václavu Kunešovi chyběla větší odvázanost. Zdeněk Chlopčík pokračoval v celovečerní kritice a pár sepsul slovy "choreo pěkné, ale nevěřil jsem vám, byla to faleš". Pár si odnesl známky 8, 9, 9 a 7, pro mě šlo o nejlepší tanec večera a shodl bych se s Tatianou Drexler. 

     9

 

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika VW

David Svoboda & Veronika Lálová

(valčík - What's new, Pussycat)

David s Veronikou si odskočili z Matějské pouti a vzali si s sebou koně z kolotoče a střelnici. Tanec ale už tak veselý a radostný nebyl. Dá se ocenit rytmika. Valčík vpravo ještě, i přes Davidovo nahrbení, šel. Valčík vlevo ale David technicky nezvládl. Platí zásada, že první krok vpřed je vždy rovně a přes patu. David chodil přes špičku s vytočenou nohou, což mu bránilo v pohybu do prostoru. Stejnou chybu vytýkala i Tatiana Drexler. Radek Balaš označil Davida jako tanečního desetibojaře, ačkoliv devátý a desátý tanec bude na pořadu až za týden. Porota ocenila výkon známkami 9, 7, 9 a 8, opět bych se shodl s Tatianou Drexler. 

     7

 

 

 

 

Daniela P a Michal
Daniela P a Michal QS

Daniela Písařovicová & Michal Mládek

(quickstep - Valery)

Na tomto tanci oceňuji především lehkost a zařazení charlestonu. Líbily se mi i krokové variace. Po technické stránce byl Danielin quickstep vcelku zdařilý, jen by potřebovala vylepšit práci hlavou. Tatiana Drexler litovala, že chvílemi pár září a chvílemi padá o level níž. Zdeněk Chlopčík měl zřejmě kritický den, a tak i když ocenil hodně quickstepu, vytýkal křeč v postavení a odklon byl pro něj "nic moc". Daniela s Michalem si vysloužila známky od poroty v hodnotách 7, 8, 8 a 7, shodl bych se s prostředními porotci.

     8

 

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek PD

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(paso-doble - Habanera, Carmen)

Poslední tanec večera bylo paso-doble opět na ne zrovna tradiční, nicméně vcelku odpovídající hudbu. Dá se ocenit rytmika. Pak už ale převažují zápory. Často nedotažená gesta, těžkopádnost. I když je paso-doble pochod, tak se nechodí jako po ulici, chyběla tanečnost. Napětí bylo jen v rukou a provedení šátků prachbídné. Zrovna šátky a jejich provedení mě učil Zdeněk, a tak jsem byl zvědav na jeho hodnocení. A tady mi spadla brada. Zdeněk Chlopčík pominul všechny chyby a řekl, že to bylo nádherně zahrané a pro něj absolutní. Radek Balaš souhlasil se Zdeňkem, Tatiana Drexler označila tanec za úžasný a pro Václava Kuneše to bylo úplně perfektní. Asi jsem viděl jiné paso-doble... Porota udělila neadekvátně vysoké známky 10, 9, 10 a 10, zde s porotou doslova bytostně nesouhlasím.  

     6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

 

134+33+371045
40+25+391045
239+29+331014
337+28+33983
434+29+30932

 

Zde si neodpustím poznámku. Absolutně nechápu, proč porota předvedla u posledního tance tak neprofesionální výkon. Je v pořadu proto, aby hodnotila tanec po profesionální stránce, podle techniky a tanečních pravidel. Na hodnocení přes emoce jsou diváci, kteří posílají své SMS. Zaráží mě to zejména u Zdeňka Chlopčíka, který je schopen vytknout výraz mrtvoly nebo špatně zvednutou ruku a najednou jakoby neviděl žádnou z chyb a hodnotí podle míry zábavnosti? Jak to musí vnímat ostatní páry, které tančí mnohem kvalitněji a jsou jim vytýkány drobné taneční prohřešky? Pak jsou zmatení i diváci, kteří postrádají taneční znalosti a ani se, coby laici, nedozvědí, v čem byl onen tanec tak "úžasný". Poprvé za devět ročníků musím konstatovat, že mě hodnocení poroty absolutně zklamalo a porota fatálně selhala.

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž nespravedlivě opouští pár Daniela Písařovicová a Michal Mládek. 

Daniela P a Michal end

Příští večer uvidíme zbývající tance - sambu, tango, jive a slowfox. Příště se rozhodne o tom, kdo si zatančí finále. 

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2018

Autor: Petr Fabera | úterý 4.12.2018 7:59 | karma článku: 30,36 | přečteno: 2450x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,00 | Přečteno: 346x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,37 | Přečteno: 378x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,06
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik