StarDance IX - 3. večer

30. 10. 2018 11:02:03
Po druhém večeru se rozloučil se soutěží pár Monika Bagárová a Robin Ondráček. Třetí večer byl zasvěcen první republice. Který pár opustil soutěž tentokrát?

Ve druhém večeru byl hodnocením poroty a hlasy diváků vyřazen ze soutěže pár Monika Bagárová a Robin Ondráček. Večer třetí byl zasvěcen první republice.

Na páry čekalo argentinské tango a afroamerický jive. Zde si neodpustím poznámku. V dobách první republiky Evropa jive neznala, ani nemohla. Po druhé světové válce se spolu s americkými vojáky dostal do Evropy jitterbug a teprve z něj počátkem padesátých let vznikl jive. První republika byla především érou charlestonu, foxtrotu a zejména zlatou érou swingu. Je mi s podivem, že odborný dozor nezasáhl proti tomuto selhání, případně šéf tanečníků Jan Onder.

Naprostý šok jsem ale zažil při jednotlivých vystoupeních. A tady jde odpovědnost vysloveně za Janem Onderem, který tance schvaluje. Každý zkušenější tanečník ví, že je nemyslitelné tančit na hudbu v rytmu jednoho tance úplně jiný tanec, v tomto případě na foxtrot tančit tango nebo dokonce jive.

Chápu záměr použít skladby navozující atmosféru první republiky, ale je chybné do této doby implantovat tanec, který v té době neexistoval, notabene na známé foxtrotové skladby, nehledě na to, že se mezi těmito skladbami objevila i melodie z roku 1946 a několik melodií z dob protektorátu. Pojďme ale na jednotlivé taneční výkony:

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(jive - David a Goliáš, 1937)

První tanec večera obstarala Veronika s Michalem. Její provedení jivu bylo vcelku dobré. Měla v něm rychlé a lehké nohy, ale občas se objevovaly v přeměnách poskoky. Potřebovala by zlepšit a zvýraznit synkopu právě v přeměnách. Zaujaly i prvky rock'n'rollu. Bohužel u Veroniky došlo k většímu výpadku z rytmu. Provedení kuřecí chůze nebylo dobré. Václav Kuneš řekl, že to bylo to nejlepší, co od tohoto páru viděl. Tatiana Drexler viděla uprostřed tance chybu v rytmu, Radek Balaš poznamenal, že Veronika fantasticky chutnala a Zdeněk Chlopčík, že mu chyba v rytmu vůbec nevadila. Pár obdržel známky 7, 6, 7 a 7, shodl bych se s Tatianou Drexler.

6

David Svoboda & Veronika Lálová

(tango - Pohádka z ostrova Capri, 1934)

Vystoupení Davida s Veronikou bylo první tango večera. Kladem byl rytmus i zvládnutí krokových variací, byť s nesprávným postavením těla. Zařazení prvků argentinského tanga tanec ozvláštnilo. Tango v Davidově podání bylo tvrdé, bez energie a dynamiky. Nášlapy místo na hranu chodidla byly přes paty. U Davida byl tuhý vršek těla a často se stavěl na narovnané nohy místo stálého klesu v kolenou. Václav Kuneš ocenil smysl pro rytmus, Zdeněk Chlopčík postrádal ostrost a větší energii. Tanec vynesl Davidovi s Veronikou známky 8, 7, 7 a 6, shodl bych se se Zdeňkem Chlopčíkem.

6

Daniela Písařovicová & Michal Mládek

(jive - Říkej mi to potichoučku, 1946)

Jive se Daniele nepovedl nejlépe. Ocenil bych dodržení rytmu, ale technika zaostávala a Daniela měla pomalé nohy. Velmi často byly její boky tvrdé a zejména ji chyběl větší vertikální pohyb, který je u jivu přímo vyžadován. Ani technika nebyla valná. Tatiana Drexler chválila, že to bylo výborné a byla pozitivně překvapená. Radek Balaš v reakci na slova Marka Ebena nazval Danielu vzhledem k jejím šatům nymfou vystupující z mořských vln. Jive na foxtrotovou melodii vynesl Daniele s Michalem známky 6, 7, 7 a 6, vzhledem k chybějícímu vertikálnímu pohybu by má známka byla o stupeň nižší.

5

Dalibor Gondík & Alice Stodůlková

(tango - Oči čokoládové, 1940)

Tango Dalibora a Alice nebylo zdařilé. I v tomto tanci bylo kladem dodržení rytmu. Rovněž oceňuji zařazení prvků tanga argentina. Daliborův tanec byl tvrdý, bez patřičného snížení. Dalibor se v pózách předkláněl. Po technické stránce docházelo ke špatným nášlapům s chybným přenášením váhy. Pivoty nebyly provedeny tak, jak by provedeny být měly. Radek Balaš podotkl, že hudba nebyla vhodná pro tango a že pár dodal ostrost. Zdeněk Chlopčík si všiml poskakování. Porota udělila páru za tango známky 8, 6, 7 a 7, já bych byl o poznání skromnější.

5

Richard Genzer & Jana Zelenková

(jive - Nebe na zemi, 1936)

Richardův tanec o samotě byl v pohybu nadprůměrný. Mnohem horší výkon byl pak v páru. Richard byl pak shrbený, jeho pohyby rozevláté, technicky nepřesné, zejména v přeměnách a v pivotách. Byl jsem překvapen, že si soutěžní část poroty nevšimla vypuštění kroků a výpadku z rytmu, což je vážný prohřešek. Václav Kuneš řekl, že ho Richard strašně baví, Tatiana Drexler vytkla rytmickou i krokově délkovou chybu v přeměnách. Jive vynesl Richardovi s Janou na předvedený výkon nadhodnocené známky 9, 9, 10 a 10, zde bych se od poroty značně lišil.

6

Daniela Šinkorová & Michal Padevět

(tango - Cikánka, 1931)

Tango v podání Daniely a Michala bylo nejlepším tancem večera. Po technické stránce se tanci nedá prakticky nic vytknout, snad jen by Danielin tanec potřeboval víc energie, nasazení a ostrosti. Oceňuji zařazení prvků argentina. Provedení pivot bylo na velmi dobré úrovni. Zrovna tak se mi líbila Danielina práce hlavou. Radek Balaš přirovnal Danielu k zářící Halleyově kometě a postrádal větší vášeň a ostrost. Václav Kuneš v tanci vášeň viděl a cítil. Daniela s Michalem obdrželi od poroty známky 9, 8, 7 a 9, shodl bych se s oběma krajními porotci.

9

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(jive - Zlatovláska, 1936)

Jiří s Lenkou odtančili nejlepší jive večera. Bohužel, na jasně foxtrotovou hudbu, ale to není jejich chyba. Po technické stránce byl tanec nadprůměrný, jen by měl Jiří zpřesnit přeměny. Vystoupení nepostrádalo komiku, ale ta byla decentní a spíše šla do děje textu skladby. Líbily se mi Jiřího vyměkčené kroky a nášlapy. Tatiana Drexler byla unešena a poznamenala, že on tančil jako ona a ona hrála jako on. Zdeněk Chlopčík ocenil rytmiku, hledal chyby a nenašel je. Pár si odnesl vysoké známky 8, 10, 10 a 10, má známka by byla uprostřed hodnocení poroty.

9

Adam Mišík & Kateřina Krakowková

(tango - Jen pro ten dnešní den, 1939)

Poslední tango večera zatančil Adam s Kateřinou. Celkově jejich vystoupení nevyznělo špatně. Po technické stránce by se jejich tanec dal označit za zdařilejší. Nicméně každý dělá chyby a nejinak tomu bylo i zde. Dojem kazilo hrbení se, tvrdší pojetí, občasné poskoky, ale především tak zvané lezení do špiček, kdy Adam nevydržel v potřebném snížení, většinou při postavení do promenády. Václav Kuneš radil zapracovat na držení, Tatianě Drexler vadila občasná Adamova ztráta kontroly a okukování kroků od partnerky. Porota udělila za předvedený výkon známky 8, 7, 7 a 6, shodl bych se s Tatianou Drexler.

7

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(jive - Dívka k rytmu zrozená, 1940)

Závěrečný tanec večera mi přinesl jedno velké zklamání. Pavla vtrhla na parket jako uragán s výkřiky, které snad měly být komické, ale byly naprosto nevhodné. Jediné, co se dá ocenit je pohyb, nasazení a energie, která ale ke konci tance Pavle docházelo. O technice se nedá mluvit, protože ta se nedostavila. Zařazení prvků charlestonu je vhodné do quickstepu, v jivu bylo rušivé. U mě šlo jednoznačně o nejslabší výkon večera. Václav Kuneš řekl, že neví, kolik bylo v tanci kroků jivu, ale to ho nezajímalo, Tatiana Drexler se společně s párem radovala, Radek Balaš řekl, že takhle se tančí srdcem a Zdeněk Chlopčík připustil, že chyby tam byly. Porota ocenila předvedené zcela neadekvátně vysoce nadsazenými známkami 10, 10, 9 a 8, zde bych se zcela výrazně lišil.

5

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

1Jiří & Lenka389
Richard & Jana 389
2Pavla & Marek378
3Daniela Š. & Michal337
4David & Veronika286
Dalibor & Alice286
Adam & Kateřina286
5Veronika & Michal275
6Daniela P. & Michal264

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž nezaslouženě a nespravedlivě opouští pár Daniela Šinkorová a Michal Padevět.

Tentokráte mám velké výhrady k práci poroty, která u některých párů nebrala v potaz chyby a výkony nadhodnotila oproti lépe tančícím. Neměřila všem stejným metrem a tím zcela popřela své poslání v této soutěži, hodnotit tanec nestranně po odborné stránce.


Příští večer uvidíme standardní slowfox, španělské paso-doble a utkání v polce.

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2018

Autor: Petr Fabera | úterý 30.10.2018 11:02 | karma článku: 35.30 | přečteno: 5786x

Další články blogera

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 238 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma článku: 34.88 | Přečteno: 4157 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma článku: 27.74 | Přečteno: 1540 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 5483 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 175 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 307 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 344 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 124 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3496

Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:
428141
 
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...