Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

Osmý večer znamenal konec pro tanečně nejslabší pár letošní dvanácté řady. Josef Maršálek s Adrianou Maškovou z osmi večerů skončili pětkrát v hodnocení poroty na posledním místě a jen díky hlasům diváků pár prošel až do čtvrtfinále.

Do semifinále prošly podle hodnocení poroty čtyři nejlepší páry - Eva s Jakubem byli šestkrát hodnoceni na prvním místě, Iva s Martinem byli jednou první a dvakrát druzí, Darija s Dominikem byli rovněž jednou první a dvakrát druzí, a Vavřinec s Kateřinou, kteří byli třikrát třetí, ale také dvakrát poslední. K tomu nutno dodat, že Darija předvedla největší progres, kdy se z ustrašené holčičky vyklubala jedna z hlavních favoritek na celkové vítězství a že Vavřinec naopak vykazuje poslední dva večery stagnaci a únavu.

Každý ze semifinalistů je v něčem jedinečný. Eva od počátku předvádí výborné výkony a je evidentně největší favoritkou na vítězství. Iva ji zdatně šlape na paty a dokáže prodat své dlouhé nohy, přičemž nemá problémy s koordinací pohybů. Darija, jak už jsem psal výše, vykázala největší progres a řadí se společně s Evou a Ivou k favoritkám soutěže. Vávra je na tom technicky hůře, ale zase umí prodat svou ohromnou sílu v pažích při místy až neuvěřitelných zvedačkách.

V semifinále platí pro vyřazení trochu jiná pravidla než v předchozích večerech. Jako obvykle se sčítají přepočtené body od poroty a od diváků. Tentokrát ale přímý postup do finále měly první dva páry, zbylé páry šly do rozstřelu, kde zatančily jeden tanec dle vlastního výběru. Iva s Martinem si vybrali tanec cha-cha, Vavřinec s Kateřinou waltz, Darija s Dominikem quickstep a Eva s Jakubem jive. O třetím postupujícím do finále rozhodly čistě hlasy diváků, kteří měli příležitost znovu hlasovat pro páry v rozstřelu.

Jak si páry poradily se semifinálovými tanci? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD 12-9 all

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin VW

Iva Kubelková & Martin Prágr
(valčík - It's a Man's Man's Man's World)

Valčík Ivy s Martinem měl velmi slušnou úroveň. Líbily se mi linie i vcelku dobré držení. Technika byla na dobré úrovni a rytmicky se občas objevily drobné nepřesnosti. Tanci chybělo víc prostoru a u Ivy se občas objevily vysoké nášlapy. Celkově na mě ale tanec nepůsobil absolutně, něco málo tomu chybělo. Občas lepší odklon, lepší švih, lepší postavení, tyto drobné věci v součtu způsobily, že tanec nebyl pro mě maximální. Richard Genzer řekl, že Iva tančila hezky. Uzdravená Tatiana Drexler ocenila velmi dobrý valčík, krásně zatancovaný, vytýkala pak nedostatek švihu na dobu dva a tři. Zdeněk Chlopčík měl radost ze spousty valčíkových kroků a radil Ivě být ve stínovém postavení více vpravo. Iva s Martinem si za vídeňský valčík odnesli známky 9, 9 a 9, má známka by byla totožná.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina TG

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(tango - Gossip)

Tango Vávry s Kateřinou rozhodně nebylo špatné, přesto se objevilo několik vážnějších chyb. Napětí v těle bylo nahrazeno ztuhlostí, tanci by slušel větší pohyb do prostoru, stejně jako vyzářit energii. Tangu chybělo typické snížení a větší ostrost. Technika byla na poměrně dobré úrovni. Vávrův tanec mě nedokázal uchvátit. Z tanga by měly vycházet emoce a drama, a k tomu zde nedošlo. Richard Genzer ocenil skvělé držení. Tatiana Drexler označila tango za nejlepší Vávrův tanec. Zdeněk Chlopčík pochválil pevné držení a velké svaly, chtěl vidět větší plynulost a ostré zastavení pohybu. Porota udělila Vávrovi s Kateřinou za předvedené tango známky 9, 9 a 8, má známka by se shodovala s hodnocením Zdeňka Chlopčíka.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik VW

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(valčík - Hold My Hand)

Valčík Dariji a Dominika byl nádherný a uchvacující. Líbila se mi lehkost a plynulost, krásný pohyb do prostoru. Technika byla na velmi dobré úrovni. Pokud bych měl něco vytknout, tak by Darija mohla mít trochu větší odklon od partnera a občas se u ní objevily poskoky v přísunech. Emotivní zážitek ale u mně dokázal tyto chybičky eliminovat a přiklonit se k maximu. Richard Genzer vytkl Darije zvednutá ramena. Tatiana Drexler viděla nesrovnalosti v páru. Zdeněk Chlopčík ocenil nádherný valčík, konstatoval, že se Darija naučila sólo točky a vytkl poskakování v dobách 2 a 3. Porota se rozhodla být v semifinále přísnější na všechny účastníky a udělila Darije s Dominikem za předvedený valčík známky 9, 9 a 9, má známka by byla maximální.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub SB

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(samba - Tora Tora)

Samba v podání Evy s Jakubem byla velmi dobrá, ale přesto tanci něco chybělo. Samba nepostrádala bouncing, práce boků u Evy byla velmi dobrá, tanec byl rytmický i technicky dobře provedený. Celkový dojem kazila pokrčená kolena. V sambě musí být jedna noha protažená a druhá pokrčená. Zároveň tanci chybělo větší vyzařování energie, ačkoliv se o to Eva velmi snažila. Možná by pomohlo ještě o něco větší napětí v těle. Richard Genzer řekl, že tanec má dávat radost a že mu ji tento tanec udělal. Tatiana Drexler vytýkala pokrčená kolena. S tím souhlasil i Zdeněk Chlopčík, který tanec označil jinak za super. Porotci vynesli verdikt v podobě známek 9, 9 a 8, já jsem váhal mezi dvěma známkami a nakonec se rozhodl pro známku nižší, která by byla shodná s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin PD

Iva Kubelková & Martin Prágr
(paso doble - Enter Sandman)

Druhou část večera předvedla Iva s Martinem opačnou polohu tance oproti úvodnímu valčíku. Napětí a drama v tanci bylo tak husté, že by se dalo krájet. Technika byla velmi slušná, tanec byl rytmický, pohyby byly dotaženy do konce, ale místy byla Iva trochu tvrdší a nedokázala pohyb partnera dokreslit. Dynamika v tanci byla nahrazena pomalejším pohybem na poloviční rytmus. Hudební doprovod byl spíše rušivý a k tanci se příliš nehodil. Pro Richarda Genzera byl tanec instantní. Tatiana Drexler řekla, že tančili krásně, ale viděla pohybovou monotónnost bez dynamiky a že tanec byl Trabant a nebylo to Porsche. Zdeněk Chlopčík konstatoval, že společné figury byly dobré, o samotě byla Iva tvrdá. Porota pokračovala v přísném trendu a udělila známky 8, 8 a 8, má známka by byla o stupínek vyšší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina RB

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(rumba - Always Remember Us This Way)

Rumba Vávry a Kateřiny nedosahovala takových kvalit jako tance ostatních semifinalistů. Práce boků byla slabší, něžnost byla nahrazena atletikou, pohybům chyběla ladnost. Oceňuji snahu o techniku, která však nebyla úplně úspěšná. Vávrova rumba pro mně neměla správný náboj a nedokázala mě oslovit. Richard Genzer řekl, že to bylo pěkné, ale odcvičené. Tatianě Drexler se líbila lehkost Katky, s jakou létá kolem Vávrových uší. Zdeněk Chlopčík viděl pár kroků mimo rytmus a konstatoval, že pro velkou soustředěnost Vávry na techniku nebyl prožitek tance. Porota udělila za rumbu Vávry s Kateřinou známky 8, 8 a 8, má známka by šla o stupínek níž.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik PD

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(paso doble - Knives Out)

Při pasu Dariji a Dominika se odehrávalo na parketu drama. Tanec nepostrádal náboj a emoce. Technika byla velmi dobrá a tanec dokázal vtáhnout diváka. Netradiční hudba dokáže být rušivým elementem a často nekoresponduje s charakterem tance. Naštěstí tanec dokázal tento nedostatek eliminovat. Darija dala do tance místy tolik energie, až to vedlo k nestabilitě a nepřesnostem. Darija není natolik zkušenou tanečnicí, aby přesně věděla, kde leží hranice rovnováhy a tuto hranici párkrát překročila. Richard Genzer vytkl tanci jedinou věc, že ostrost měla vliv na rovnováhu. Tatiana Drexler viděla zaváhání a nesoulad v pivotách. Zdeněk Chlopčík řekl, že ho krutost na konci tance zabolela. Porota udělila známky 9, 9 a 9, má známka by byla shodná.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub SW

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(waltz - Heaven In My Arms)

Waltz Evy a Kuby byl nejlepším tancem večera. Líbila se mi plynulost a něžnost. Tanec byl éterický, romantický a elegantní, technicky zdařilý. Eva by mohla mít lepší kontakt v páru, větší odklon od partnera a celkově větší pohyb do prostoru. Dojem kazil častý Evin pohled do země a tím skloněná hlava. Richard Genzer ocenil něžnost a označil waltz za krásný. Tatianě Drexler se líbila čirost tance, a protože se rozhodla neodpustit nic, vytkla i chybějící délku pohybu do prostoru. Zdeňku Chlopčíkovi se tanec líbil, ocenil něžnost a vyniknutí Evy, kterou označil za skvělou tanečnici. Porota za předvedený waltz udělila Evě s Jakubem právem vysoké známky 10, 9 a 10. Má známka by se shodovala s většinou poroty a dosáhla by maxima.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

126+29554
227+27543
327+24512
426+24501

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že do finále přímo postoupily páry Eva Adamczyková & Jakub Mazůch a Darija Pavlovičová & Dominik Vodička.

 

 

Rozstřel

Iva Kubelková & Martin Prágr a Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková zatančili navíc své vybrané tance. Diváci svým hlasováním rozhodli o třetím finalistovi.

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin CC rozstřel

Iva Kubelková & Martin Prágr
(cha-cha - Let's Get Loud)

Tento tanec tančila Iva s Martinem v úvodním večeru. Iva byla uvolněná a tančila s velkou chutí. Tanci v rámci této soutěže dala maximum. Technika byla velmi dobrá, práce boků rovněž. Rytmus byl dodržen, líbila se mi energie, nášlapy i provedení kubánských přerušení. Iva od počátku soutěže prošla dlouhou cestou vývoje a zlepšení. Od počátku předváděla slušné výkony a její tanec se vyvíjel správným směrem. Zcela určitě si zasloužila být ve finále. Zároveň přistupovala k tanci s pokorou a měla snahu svůj projev stále posouvat dál, i když to občas zaskřípalo. Za tento tanec bych Ivě udělil maximální známku a přivřel oči nad drobnými nedostatky.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina SW rozstřel

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(waltz - Hushabye)

I Vávra zatančil rozhodující tanec uvolněně. Jako by z párů v rozstřelu spadla veškerá tíha a chtěli si možná poslední soutěžní tanec užít naplno. Poměrně slušně provedené pivoty a dodržení rytmu umocnily zážitek z tance. Po technické stránce tanec nebyl až tolik perfektní, občas se objevily nášlapy na špička tam, kde být neměly. Líbilo se mi i držení. I Vávra prošel v soutěži vývojem. Postupně se zlepšoval, ale poslední tři večery trochu stagnoval. Bylo to způsobeno i tím, že jak ubývalo soutěžících, byl stále více vidět rozdíl mezi velmi kvalitním a dobrým tancem. Jeho ohromná síla v pažích mu umožnila předvádět neskutečné zvedačky. a jeho finálová účast by nebyla urážkou. Za tento tanec bych Vávrovi s Kateřinou udělil známku pod maximem, kvůli nášlapům a menšímu pohybu do prostoru.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Hlasování diváků rozhodlo o tom, že soutěž těsně před branami finále opouští pár Iva Kubelková & Martin Prágr.

 

Iva & Martin end

 

Ve finálovém večeru zatančí tři finalisté po čtyřech tancích. Zatančí svůj nejlepší standard, nejlepší latinu, nejlepší tanec vůbec a freestyle. Kromě toho dojde i na společnou choreografii všech párů i krátké ukázky tance, který byl u vypadnuvších jejich posledním.

 

Semifinálový večer sledovalo 1694000 diváků.

 

 

 

 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 10.12.2023 9:05 | karma článku: 27,74 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma: 33,06 | Přečteno: 5498x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik