Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 7. večer pro Paraple

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala již sedmým večerem, tradičně charitativním pro Centrum Paraple.

Sedmý večer je ve StarDance již tradičně věnován charitě, konkrétně pro Centrum Paraple. V minulém týdnu se rozloučil se soutěží pár Marek Adamczyk s Lenkou Norou Návorkovou. V hodnocení poroty skončil tento pár před týdnem jako předposlední, ale diváci svými hlasy poslali dál Vavřince Hradilka s Kateřinou Bartuněk Hrstkovou.

V sedmém večeru zazněly rytmy slowfoxu, rumby a pasa doble. U pasa doble je zajímavostí, že ač je původem ze Španělska, je zařazeno mezi tance latinsko-americké. Ještě koncem šedesátých let se paso doble tančilo ve skupině tanců standardních.

Každý pár měl svého patrona na vozíčku. Patrony byli Veronika Kovářová (Vavřinec a Kateřina), Lenka Brisudová (Josef a Adriana), Daniel Antala (Iva a Martin), David Zika (Eva a Jakub) a Alice Valehradová (Darija a Dominik). Zdeněk Svěrák v porotě nezasedl a byl jen čestným hostem. Za zmínku stojí, že se po dlouhé době na veřejnosti ukázal i Jaroslav Uhlíř. Páry odtančily své tance a na závěr se společné choreografii zúčastnilo všech pět párů se svými patrony.

Jak si páry poradily se svými tanci? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD 12-7 all

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina SF

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(slowfox - Beer For My Horses)

Jediný standard večera obstarali Vávra s Kateřinou. V podstatě by se jejich vystoupení dalo nazvat mixem různých tanců. Výběr hudby nebyl nejšťastnější. Tančit slowfox na country hudbu je obtížné už jen z charakteru skladby. Vávra se snažil, zejména si dával pozor na správné nášlapy, ale slowfox se tančí s malými zdvihy a klesy, je do prostoru a má být plynulý. Vávra chodil do přílišných klesů na pokrčených kolenech. Technika, plynulost a tah do prostoru tím utrpěly významnou ztrátu. Ani technika tance nebyla příliš dobrá. Příliš prvků z jiných tanců bylo v důsledku rušivým elementem. Mnohem raději bych viděl čistý slowfox ve fraku. Richard Genzer řekl, že je Vávra zpátky na své vlně. Tatiana Drexler poznamenala, že ve slowfoxu bylo všechno dobré a vadila jí délka pohybu. Zdeněk Chlopčík si všiml krásného postavení, držení i suverenity, vytkl pět tanců v jednom. Porota udělila páru za jejich slowfox známky 7, 6 a 6, má známka by se shodovala s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Josef Maršálek & Adriana Mašková
Josef & Adriana PD

Josef Maršálek & Adriana Mašková
(paso doble - El Sombreron)

Paso doble je velmi specifický tanec. Ač je to pochod, tak i kroky se musí zatančit a ne odchodit jako po chodníku. Josefovi chybělo napětí v těle. Energie se má hromadit v pohybovém centru a pak naráz musí explodovat do pohybu a zase se stlačit. Po technické stránce tanec nebyl příliš zdařilý. Josef měl pomalé nohy, takže v určitých okamžicích nestíhal dokončit pohyb. Ani pivoty nebyly dobré. Dá se ocenit rytmika a  většinou i práce paží. S nadsázkou se dá říct, že je štěstím, že Josefovy cukrářské výtvory nejsou tak tuhé, jako on při tanci. Richard Genzer poznamenal, že tam je tanec a není tam tanec. Tatiana Drexler ocenila výraz a práci rukou, radila větší rychlost v těle, zejména nohou. Zdeňku Chlopčíkovi se tanec líbil, Josef má podle něj charisma a byl rytmicky přesný. Porota udělila nadhodnocené známky 7, 7 a 7, má známka by byla o poznání nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin RB

Iva Kubelková & Martin Prágr
(rumba - You'll Never Find Another Love Like Mine)

Něžnost a romantika. Tak se dá popsat rumba Ivy a Martina. Právě to dělá rumbu rumbou. technika kroků byla na velmi dobré úrovni. Iva umí být vytažená a tím svůj taneční výkon umocňuje. Ačkoliv byl její tanec velmi dobrý, přesto jsem postrádal pár věcí. Zejména lepší dynamiku, střídání rychlých a pomalých pohybů, moment, při kterém se divákovi tají dech nad krásou prožitku. Iva potřebovala urychlit změny, které byly v jejím podání trochu rozvláčné. Každý, sebelépe zatančený tanec potřebuje určitou nadstavbu, nevyslovitelné a nespecifikované něco, co dodá tanci šmrnc, co dokáže uchvátit. To Ivě tentokrát chybělo. Richard Genzer zavtipkoval, že to byl tanec za všechny prachy. Tatiana Drexler ocenila velmi dobrou techniku a že to nebyla hra na nic jiného. Zdeněk Chlopčík vyzdvihl luxusní používání nohou a krásné paže. Iva s Martinem si odnesli známky 10, 9 a 10, má známka by byla o stupínek nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub PD

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(paso doble - Eleanor Rigby)

Skladba Beatles doprovodila Evu s Kubou při jejich pasu. Jindy by hudba necharakteristická pro tento tanec byla rušivá, ale zde bylo toto negativum doslova vygumováno. Málokdy se mi při hodnocení stane, že jsem tak uchvácen tancem, že si nedělám poznámky k výkonu. Evě s Jakubem se to povedlo. Poznámky jsem si dělal až po dotančení. Ostrost, ráznost, výraz, charakter, dynamika, napětí, drama, náboj, energie, pohyby dotažené do konečků prstů, tohle vše jejich tanec obsahoval. Pokud bych měl něco vytknout, tak snad jen to, že Eva měla občas příliš pokrčené nohy, ale jinak tento tanec splňoval soutěžní měřítka a v nižších výkonnostních třídách by se rozhodně neztratil. Snad poprvé v historii StarDance se páru dostalo standing ovation i od poroty. Nemyslím si, že by tento tanec mohl letos kdokoli překonat. Jakub Mazůch veřejně prohlásil, že se rozhodl svůj honorář za tento večer věnovat Centru Paraple. Richard Genzer řekl, že to bylo tak ostré, že kdyby to byl guláš, tak ho nedojí. Tatiana Drexler označila tanec za fantastický a konstatovala, že Eva umí všechno, snowboard i tanec. Zdeněk Chlopčík ocenil kromě rychlosti a práce celého těla i nadstavbu - příběh a podotkl, že už dlouho nikoho neviděl tak krásně zatančit. Porota se naprosto jednoznačně shodla, ačkoliv jak Richard, tak Zdeněk řekli, že je to málo, a právem udělila maximum 10, 10 a 10. Kdybych mohl, dal bych s Richardem a Zdeňkem známku ještě o stupeň vyšší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik RB

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(rumba - Vana plná fialek)

Poslední soutěžní tanec večera obstarali Darija s Dominikem na píseň Hany Hegerové. Jejich tanec nepostrádal něžnost a romantiku. Přesto na mě jejich vystoupení působilo spíš jako scénický tanec. Tance v páru bylo poskrovnu. Rytmicky byl tanec velmi dobrý, technika byla o něco slabší. Darije by slušela větší dynamika v pohybu. I když se Darija zlepšila nejvíc ze všech účastníků letošní řady StarDance, tak nejistota v točkách stále přetrvává. Dochází tak k drobným ztrátám stability, což sráží další pohyb. Možná, kdyby bylo více tance v páru, měla by Darija lepší oporu a získala tím jistotu a kontrolu. Skutečností je, že je společně s Evou a Ivou největší kandidátkou na finálovou účast, nicméně diváci mohou rozhodnout svými hlasy úplně jinak. Richard Genzer konstatoval, že se na Dariju moc hezky kouká a že to vypadá, že tanec nic není a přitom je to ve skutečnosti dřina. Tatiana Drexler ocenila uvolnění těla. Zdeněk Chlopčík pak řekl, že Darija zatančila krásně a že si tanec užila. Porota udělila známky 9, 9 a 10, má známka by byla o stupínek nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

130
229
328
421
519

Hodnocení od poroty se přenáší do příštího týdne.

 

 

Na závěr zatančily všechny páry společnou choreografii i se svými patrony na vozíčcích.

Vozíčkáři

 

Charitativní večer se vydařil. Kromě pravděpodobně nejlepšího tance letošní řady přinesl i fakt, že ze soutěžících nikdo nekončí a především ukázal štědrost diváků a sponzorů. Charitativní sbírka přinesla Centru Paraple částku

20 327 620 Kč

 

Příští týden uvidíme deset soutěžních tanců. Páry se budou muset poprat se slowfoxem, quickstepem a čačou, zatančí jeden tanec sólově a druhý pak s company.

 

Sedmý soutěžní a benefiční večer sledovalo 1330000 diváků.

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 26.11.2023 9:01 | karma článku: 33,19 | přečteno: 3441x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik