Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 6. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se přehoupla do své druhé poloviny. Na zbývající soutěžící čekal filmový večer.

Podruhé v historii se StarDance muselo obejít bez Moondance Orchestru Martina Kumžáka. Tentokrát ne kvůli angažování skupiny Skety, ale kvůli tomu, že aktéry soutěžního klání doprovázela skutečná filmová hudba. Při veškeré úctě, kterou si Moondance Orchestra zaslouží, zkrátka aranžmá pro velké taneční orchestry nebo filharmonie je nad možnosti tohoto uskupení, takže šestý večer se uskutečnil s hudbou z playbacku.

Minulý týden se rozloučil se soutěží pár Tereza Mašková a Daniel Kecskeméti. Tereza rozhodně nepatřila ke slabším článkům, dle mého bylo v jejích silách bojovat o celkovou pátou příčku. Ani porota ji neviděla v nejhorším světle a přisoudila ji v jednotlivých večerech páté, čtvrté, čtvrté, druhé a páté pořadí. Avšak diváci svými hlasy ji v minulém kole odsoudili na poslední místo, když ji přeskočili Marek s Lenkou i Josef s Adrianou. Po taneční stránce je nejslabším tanečníkem Josef, který se měl poroučet už ve druhém, nejpozději ve třetím večeru, ale diváci z bůhví jakého důvodu mají v oblibě chodící netanečníky, takže nezbývá než konstatovat Vox populi, vox Dei.

V šestém večeru čekaly na zbývající šestici rytmy waltzu, jivu a tanga. Jako bonusový tanec týmů pak sálem zněla country hudba. Jak si s tancem na filmovou hudbu soutěžící poradili? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD XII - 6 all

 

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
Marek & Lenka JI

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
(jive - Danger Zone - Top Gun)

Tento jive se Markovi vůbec nepovedl. Dá se ocenit rytmický začátek tance a kopky s energií směrem do parketu. Když mělo dojít na jive, tak ten se nedostavil. Absence vertikálního pohybu, který dělá jive jivem je poměrně rozšířenou chybou, avšak druhá věc, která tvoří jive - jivové přeměny - byly na velmi špatné úrovni. Postupem času zůstávaly kopky nedotažené, Marek nestíhal, až došlo ke katastrofě. Totální výpadek z kroků a rytmu. V závěru tance došla Markovi i energie. Richard Genzer byl pozitivní, že to hezky poskakovalo. Tatiana Drexler ocenila dobré fáze, které ale vystřídalo zapomenutí kroků a ke konci tance si všimla Markova trápení. Zdeněk Chlopčík označil tanec za super a chyby byly podle něj normální. Porota udělila silně nadhodnocené známky 7, 7 a 7, má známka by se značně lišila.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub TG

Eva Adamczyková & Jabub Mazůch
(tango - Rebelka)

Od Evy se už nečeká jiný, než skvělý výkon. Tango nebylo výjimkou. Líbila se mi ostrost pohybů a dynamika. Zrovna tak průběh pohybu a charakter tance. Pohyby byly dotažené až do konce. Technika kroků byla na velmi dobré úrovni. Trochu mi vadil hudební doprovod, protože existuje spousta filmů, kde zazní skvělé tango, například "Tančím, abych žil". Přesto se v tanci objevilo pár míst, které mě odradily od maxima, a to v občasné nekompaktnosti v páru. Richard Genzer byl nadšený. Tatiana Drexler ocenila strhující show a vytýkala nekompaktnost a málo tanga v páru. Zdeněk Chlopčík řekl, že jsme zvyklí na obrovskou show a chtěl vidět v tanci zklidnění. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 8 a 9, má známka by byla totožná s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin SW

Iva Kubelková & Martin Prágr
(waltz - The Ludlows - Legenda o vášni)

Ani Iva nepředvádí jiné než skvělé výkony a waltz toho byl důkazem. Nádherný éterický tanec na romantickou hudbu musel uchvátit snad každého. Líbila se mi plynulost, velmi dobře provedené přísuny i držení. Velmi dobře provedený odhozený překlon a vše dokreslila nádherná a elegantní práce paží. Tanci Ivy se dá vytknout snad jen to, že by měla být ve větším kontaktu s partnerem a hlídat si občas vysazený zadeček. Také by tanci prospěl větší odklon od partnera a větší švih do druhého kroku, ale v rámci této soutěže nemohu jinak než se přiklonit k maximu. Richard Genzer řekl, že k dokonalosti chybělo jen malinko. Tatiana Drexler označila tanec za dojemný, poznamenala, že tanci chyběly větší zdvihy a klesy, aby pár spolu dýchal. Zdeněk Chlopčík viděl překrásný anglický waltz, označil Ivu za velký taneční talent, líbilo se mu dotažení pohybů do konečků prstů a chtěl vidět větší odklon, zdvihy a klesy. Porota udělila Ivě s Martinem známky 9, 9 a 9, má známka by dosáhla maxima.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina JI

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(jive - I'm Still Standing - Zpívej)

Vavřinec tentokrát se svou snahou neuspěl. realitou je, že latinské tance mu jdou o poznání hůře než tance standardní. Jivové přeměny byly hodně slabé úrovně, tanec byl v podstatě odšlapán. Téměř celý tanec se Vávra nemohl srovnat s rytmem, dají se ale ocenit kopky. Celkově měl v tanci málo energie. Tento tanec by se dal označit za jeho nejslabší výkon. Richard Genzer konstatoval, že to nebylo v rytmu. Tatiana Drexler poznamenala, že zvedačky vyšly a jinak hledala, co se dalo. Zdeněk Chlopčík cítil, že si to Vávra neužívá a že tanec byl na Vávru příliš rychlý, přičemž Vávra byl celý tanec mimo rytmus. Porota udělila známky 6, 6 a 3, já jsem váhal mezi 5 a 6, nakonec jsem se přiklonil ke známce nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik SW

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(waltz - Fairytale - Shrek)

Ze zakřiknuté holčičky bez energie se vyklubala velká konkurentka Evy a Ivy na konečné vítězství. Zde musím ocenit věc, která není až tak v mém oboru, a to úžasnou proměnu v princeznu Fionu, která jakoby sestoupila z filmového plátna přímo na parket. Tomuto tanci se na úrovni této soutěže prakticky nedá nic vytknout. Přísuny, technika, rytmus, držení, práce paží, to vše bylo na velmi dobré úrovni. Pokud bych uplatnil přísnější měřítka, pak by to chtělo větší kompaktnost v páru a lepší drive do prostoru, jít víc na hranu rovnováhy, ale to už se posouváme do vyšších sfér tance. Richard Genzer řekl, že to bylo v páru souznění a mimo pár už zas tak moc ne. Tatiana Drexler byla úplně vtažena do tance, ocenila postavení a radila zlepšit sólové točky. Zdeněk Chlopčík konstatoval potvrzení, že se Darija probudila, líbily se mu paže a točky ho odradily od maxima. Porota udělila za předvedený výkon známky  9, 10 a 9, má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Josef Maršálek & Adriana Mašková
Josef & Adriana TG

Josef Maršálek & Adriana Mašková
(tango - Red Right Hand - Gangy z Birminghamu)

Josef je od počátku tanečně nejslabším účastníkem letošní řady StarDance. Tango patřilo k jeho zdařilejším tancům, ale ani zde se nedá hovořit o tom, že by byl schopen konkurovat ostatním, pokud u někoho jiného nenastane výbuch. Tango má speciální rázný, ale vyměkčený plíživý krok, kdy se chodí tělem šikmo a nášlapy jsou na vnitřní a vnější hranu chodidla. Takový krok u Josefa nebyl ani jednou. Chybělo mu napětí v těle, ráznost kroků byla nahrazena tvrdostí, kroky byly příliš zeširoka, technika nebyla dobrá, celý tanec byl odchozený. Dá se ocenit rytmika a snaha o dodržení linií, ačkoli jsem postrádal shape v těle a správný sklon. Tanec v podstatě obstarala především Adriana. Porota se nad výkonem rozplývala. Richard Genzer řekl, že to Josefovi sedlo a že byl jako monument. Tatiana Drexler prohlásila, že Josef vypadá sebejistě a že nevadí, že to tango až tak moc nebylo. Zdeněk Chlopčík pak řekl, že to bylo rytmické a Josef vypadal skvěle. Porota udělila silně nadhodnocené známky 8, 6 a 8, má známka by šla níž.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Týmy - country 1
Týmy - country 2

Souboj týmů
(country)

O prémiové dva body do tabulky se utkaly dva týmy. V týmu A byli se svými protějšky Darija, Eva a Josef, v týmu B pak Iva, Marek a Vávra. O country tancích vím jen to, že o nich nic nevím a v životě jsem country tančil jen jednou. Dá se tedy hodnotit vystoupení týmů jako kdyby šlo o předtančení. V tomto ohledu mi přišel tým B lepší, protože jako celek byl kompaktnější a celkově vyrovnanější, kde nebylo mezi jednotlivými účastníky příliš mnoho rozdílů. Richard Genzer hlasoval pro tým B. Tatiana Drexler prohlásila, že o country nic neví a že všichni bylo boží, načež se přiklonila k týmu A. Zdeněk Chlopčík označil obě skupiny za fantastické, skupina B byla podle něj vyrovnanější a skupina A měla víc energie, načež svůj hlas odevzdal skupině A. Všechny páry týmu A tedy získaly dva bonusové body do hodnocení poroty.

 

 

Porota svým hodnocením stanovila následující pořadí:

128+2306
226+2285
327+0274
422+2243
521+0212
615+0151

 

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž opouští pár Marek Adamczyk a Lenka Nora Návorková.

 

Marek & Lenka end

 

Marek s Lenkou nebyli nejhorším párem, ale po redukci startovního pole už patřili mezi adepty na vyřazení. V soutěži podle svých výkonů měli být výše než Josef a níže než Tereza, jenže o vyřazení často rozhodují emoce a fankluby, přičemž taneční um není brán v potaz. Zde si dovolím jednu poznámku. V porotě sedí dva velcí odborníci přes tanec. Vím, že jako televizní divák nevidím to, co oni, protože mají celý tanec jako na dlani a já vidím jen to, co nabídne režie. Je jasné, že jejich požadavky na jednotlivé páry jsou různé, že k těm šikovnějším jdou více do hloubky a poukazují na drobnosti a detaily. Právě proto mě mrzí, že neměří všem stejným metrem, kdy za drobnost známku sníží a hrubé technické chyby ocení vysokou známkou. Porotce se nesmí nechat ovlivnit emocemi nebo sympatiemi. Pak je porota zbytečně považována za neobjektivní.

 

Příští týden uvidíme večer pro Paraple, nikdo ze soutěže nevypadne, vrátí se MoonDance Orchestra a pravděpodobně mezi porotce opět usedne Zdeněk Svěrák.

 

Šestý soutěžní večer sledovalo 1475000 diváků.

 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 19.11.2023 9:01 | karma článku: 32,13 | přečteno: 2109x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik