Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 5. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala pátým večerem s podtitulem Letem světem, kdy se  tančilo na písně z různých koutů světa v původním jazyce.

V minulém večeru ze soutěže nespravedlivě vypadl pár Richard Krajčo a Dominika Rošková. Ačkoliv tento pár netančil špatně, hlasy diváků rozhodly o jeho vyřazení z další účasti.

V tomto večeru zazněly rytmy standardního vídeňského valčíku a latinských tanců samba a cha-cha. Sešel se tak nejstarší tanec s nejmladším. Valčík vznikl z lidových tanců v roce 1786, kdy měl divadelní premiéru v opeře jako baletní figura, která se následně ujala mezi lidem. Valčík zažil svou zlatou éru v době Straussů a dodnes platí za krále tanců. Nejmladší cha-cha pochází z Kuby, kde se vyvinula z tance mambo. Její vznik a rozvoj je datován do padesátých let dvacátého století, kdy se stala i tancem soutěžním.

Zbývajících sedm párů se postavilo na pódium před začátkem pátého večera. Jak si páry se svými tanci poradily? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD 12-5 all

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik SB

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(samba - Simarik)

První cesta vedla do Turecka. Darija s Dominikem předvedli sambu. Ocenil bych rytmiku i snahu Dariji o zvládnutí nelehkého tance. Práce boků poměrně často nevycházela od práce chodidel a nohou, rychlost nohou občas nebyla nejlepší a celkově mi přišlo, že tanec je od Dariji nedotažený. Právě kvůli rychlosti jí chyběl čas na dodělání pohybů. Přesto je na Darije vidět ohromný pokrok, což ovšem nemá vliv na hodnocení tohoto tance. Richard Genzer konstatoval, že Darija každým kolem roste. Tatiana Drexler řekla, že Darija jde dobrým směrem, ocenila výborné nohy a kritizovala záklon. Zdeňku Chlopčíkovi se líbily izolované pohyby celého těla na začátku tance a všiml si chybiček, které nespecifikoval. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 8 a 9, má známka by byla totožná se známkou Tatiany Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Josef Maršálek & Adriana Mašková
Josef & Adriana CC

Josef Maršálek & Adriana Mašková
(cha-cha - Sara perche ti amo)

Slunná Itálie a skupina Ricchi e Poveri. Rytmika této skladby přímo vybízí k tanci plnému energie. U Josefa se dá ocenit rytmika a snaha o linie v pózách. Tím ale veškeré klady končí. Po technické stránce šlo o velmi špatný tanec. Josef byl místy tvrdý, charakteristické přeměny byly provedeny mizerně, nohy byly neuvěřitelně pomalé, tanci chyběla energie. Dá se říci, že cha-cha u Josefa neexistovala. Richard Genzer řekl, že Josef dělá tanec tak minimalisticky, až to není vidět. Tatiana Drexler ocenila rytmus a kritizovala pomalé nohy. Zdeněk Chlopčík viděl technické nedostatky a prohlásil, že na chlapa to bylo rozkošné. Josef s Adrianou si odnesli známky 7, 6 a 5, má známka by šla ještě níž.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
Marek & Lenka VW

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
(valčík - Dan Shen Quing Ge)

Původně jsem se podle kostýmů a účesů domníval, že další zastávkou bude Japonsko, ale nakonec to byl Tchaj-wan. Marek vylepšil držení rámu, ale pořád má před sebou ještě hodně práce. Pivoty se mu ne zcela povedly, místy byl lehce shrbený a přechody mezi valčíkem vpravo a vlevo byly kostrbaté. Valčík musí plynout do prostoru a Marek příliš často zadrhával. Problém bych viděl v délce kroků, kdy u valčíku má být druhý krok vpřed nejdelší a Marek kroky dva a tři drobil. Richard Genzer řekl, že to tu a tam poskočilo. Tatiana Drexler si všimla, že první krok vpřed nebyl vždy na patu a že se tanec místy nepohyboval. Zdeněk Chlopčík vytýkal neplynulost a všiml si poskoků v dobách dva a tři. Marek s Lenkou si odnesli známky 8, 7 a 6,  má známka by se shodovala s Tatianou Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
Tereza & Daniel SB

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
(samba - Mit tehet a sejt)

Z Asie jsme se přesunuli do střední Evropy, do Maďarska. U Terezy se dá ocenit rytmika i snaha o zvládnutí techniky. Ta nakonec nebyla nejhorší, ale do ideálu vcelku dost chybělo. Práce boků nevycházela z nohou a tlaku do parketu. Samba by si rovněž zasloužila víc energie a především rychlejší nohy. Volty vypadaly kulhavě a celý tanec Terezy mi přišel nedotažený, pravděpodobně kvůli energii. Richard Genzer postrádal práci pánve. Tatiana Drexler prohlásila, že líné chodidlo je hotové neštěstí a chyběla jí dynamika v tanci. Zdeněk Chlopčík viděl nádherné části a hodně částí ztuhlých. Porota udělila Tereze a Danielovi za jejich sambu známky 8, 7 a 6, má známka by se shodovala s hodnocením Tatiany Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub CC

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(cha-cha - Napal Baji)

Eva s Jakubem vzali diváky do Jižní Koreje. Eva předvádí od počátku nadstandardní výkony, takže je možno zaměřit se na detaily. Zpočátku mi přišlo, že nemá dostatečně zpevněné nohy. Vystoupení bylo rytmické, s velkou dávkou energie a velkým pohybem. Napětí v pózách dotažené až do konečku prstů. V sólových pasážích byla velmi dobrá a v páru ještě lepší. Přesto tam byly drobné chybičky a jejich cha-cha mě neoslovila tak, jako jejich slowfox. Richard Genzer řekl, že tanec je o pocitu a on měl dobrý pocit. Tatiana Drexler viděla strhující show a radila víc propnout kolena a odtlačovat se od stojné nohy. Zdeněk Chlopčík ocenil rychlost nohou, energii a živočišnost, vytkl práci kolenou. Porota udělila známky 9, 9 a 9, má známka by byla stejná.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin SB

Iva Kubelková & Martin Prágr
(samba - La Bomba)

Až do Bolívie za skupinou Azul Azul nás vzali Iva s Martinem a jejich samba opravdu bomba byla. Iva rovněž předvádí nadstandardní výkony a samba toho byla důkazem. Tanci se dá vytknout máloco. Možná by to chtělo v určitých pasážích rychlejší nohy a trochu víc energie, ale jinak vše ostatní jsou klady. Rytmika, technika kroků, napětí v těle, propnuté nohy i práce pažemi. Jeden z diváků Ivě vzkázal, že má tančit kolem plotny. Iva tedy nastoupila k plotně a kostým měla ukrytý pod propínacími šaty. Richard Genzer se chtěl s párem proskočit na parketu. Tatiana Drexler byla nadšená a všimla si malé ztráty rovnováhy. Zdeněk Chlopčík prohlásil, že pokud Iva vaří tak, jak tančí, chtěl by ochutnat a označil výkon za excelentní. Porota ocenila sambu maximem, 10, 10 a 10. Má známka by nebyla jiná.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina VW

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(valčík - Komuram Bheemudo)

Cestovatelská pouť byla zakončena v Indii. Vávra patří k té lepší polovině startovního pole. Jeho valčík byl odlehčený, ale u valčíku vpravo až příliš často nedotáhl přísuny. Valčík vlevo byl o poznání slabší. Občas by potřeboval víc energie do švihu a jít víc do prostoru. Místy byl tanec kostrbatý a neplynul, objevily se rytmické chyby. Ve snaze být vytažený dával hlavu do záklonu, ale jinak to byl velmi solidní výkon. Richard Genzer řekl, že chvilku to plulo, chvilku ne. Tatiana Drexler ocenila choreografii a vytkla rytmické nedostatky. Zdeněk Chlopčík ocenil velký pohyb a krásné postavení, vytýkal otáčku vpravo bez přísunu, drncání a zvedačku, která se do valčíku nehodila. Porota udělila známky 9, 8 a 7, má známka by byla totožná s Tatianou Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

1307
2276
3265
4244
5233
6212
7181

 

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž nespravedlivě opouští pár Tereza Mašková a Daniel Kecskeméti.

Tereza & Daniel end

 

Tereza s Danielem tančili vcelku dobře a akorát samba jim nevyšla tak, jak by si představovali. Rozhodně patřili k té lepší polovině letošního StarDance. Nicméně hlasy diváků rozhodly o vyřazení.

Příští týden bude filmový večer, bude se tančit na filmovou hudbu, tentokrát na playback bez živého orchestru. Zazní rytmy waltzu, jivu a tanga.

Pátý večer StarDance sledovalo 1449000 diváků.

 

 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 12.11.2023 9:01 | karma článku: 33,32 | přečteno: 3522x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik