Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 4. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala čtvrtým večerem. Vyřazování zaznamenalo velké překvapení.

V minulém večeru byl vyřazen pár Ivana Chýlková a Jan Tománek. Ačkoli nebyl tento pár úplně nejslabší, hlasování diváků rozhodlo o tom, že se do dalšího soutěžního večera už nepodívají.

Ve čtvrtém večeru zazněly rytmy quickstepu, slowfoxu a tance paso doble. Španělské paso doble se v současné době řadí k tancům latinsko-americkým, ale ještě počátkem sedmdesátých let patřilo mezi tance standardní a pánové ho tančili ve fraku. Quickstep a slowfox patří mezi foxtrotové tance. I když mají společný původ ve Spojených státech, jsou považovány za tance britské. Je nepsanou moudrostí, že kdo se naučí tančit slowfox, tak umí tančit. Jak si vedly páry ve čtvrtém večeru a jak se popasovaly se svými tanci? Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

 

SD XII - 4 all

 

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin QS

Iva Kubelková & Martin Prágr
(quickstep - Boyfriend)

Iva podává od počátku soutěže velmi dobré výkony. Její quickstep nepostrádal lehkost. Líbil se mi její odklon od partnera i slušná technika kroků. Ke konci tance ale došlo k drobným krokovým nepřesnostem, které vedly k nesouladu v páru, kdy každý šel trochu jinak. To snížilo kvalitu celého výkonu. Richard Genzer oceňoval vršek těla a tanec se mu líbil. Tatiana Drexler si kromě velmi dobrého držení všimla i chyby v postavení v páru, kdy se Iva posunula přímo proti partnerovi (správně se má držet na jeho pravé polovině těla). Zdeňku Chlopčíkovi se tanec líbil a postrádal větší délku kroků do prostoru. Iva s Martinem si za svůj quickstep odnesli známky 8, 7 a 7, má známka by byla totožná s hodnocením Richarda Genzera.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina PD

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(paso doble - Another One Bites The Dust)

Vávra patří v soutěži mezi ty lépe tančící. Jeho první latinský tanec sice nepatřil k nejlepším, ale paso doble bylo velmi dobré. Technika byla vcelku dobrá, oceňuji zejména napětí v těle a výraz. Vávrovy pohyby ale byly občas atletické a potřeboval by více využít prostor. Bohužel, dojem z tance pokazila rocková hudba, která je k tomuto tanci nevhodná. Richard Genzer ocenil Vávrovu velkou sílu. Tatianě Drexler se líbily zvedačky, které ale mají být jen jako zpestření a vytýkala kvalitu kroků a malou rotaci v těle. Zdeněk Chlopčík radil taktéž větší rotaci těla vůči pánvi a ocenil výraz. Porota udělila za tento tanec známky 8, 7 a 8, má známka by byla shodná s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik QS

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(quickstep - I Wanna Be Like You)

Darija se od prvního večera zlepšila. Quickstep v jejím podání byl lehounký, zařazení prvků charlestonu je už vlastně povinností. Darija hodně vylepšila držení, kdy dokáže být zpevněná a uvolněná zároveň. Držení má být pevné a pružné, a Darija touto cestou kráčí. Potřebovala by trochu víc zvětšit odklon od partnera a vyvarovat se drobných krokových nepřesností, které zákonitě vedou k nesouladu v páru. Richard Genzer označil tanec za krásný. Tatiana Drexler ocenila držení a podotkla, že Darija jde správným směrem. Zdeněk Chlopčík měl radost z lehkosti a výrazu a všiml si v některých chvílích nesouladu v páru. Porota za tento tanec udělila známky 9, 8 a 8, má známka by byla totožná s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Josef Maršálek & Adriana Mašková
Josef & Adriana SF

Josef Maršálek & Adriana Mašková
(slowfox - Moondance)

Josef svým slowfoxem vcelku překvapil. Velmi dobře zvládl techniku základního pérového kroku a trojkroku, což není úplně jednoduchá záležitost. Snažil se i o protipohyb a v některých místech byla i ladná práce pažemi. Slowfox musí po parketě plout, ale Josefův pohyb byl často kostrbatý, zadrhávající, provedení pivot bylo s malým švihem a rotací, takže s nízkou kvalitou. Potřeboval by vylepšit práci vrškem těla. Richard Genzer poznamenal, že to byl tanec. Tatiana Drexler ocenila rytmus v těle a poznamenala, že to vypadá nedotrénované, v přechodech jsou zádrhele a tanec neplyne. Zdeněk Chlopčík ocenil slušnou techniku a vytýkal chybějící plynulost, i když o ní byla snaha. Josef s Adrianou si odnesli známky 7, 6 a 6, má známka by byla totožná s většinou poroty.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Richard Krajčo & Dominika Rošková
Richard & Dominika QS

Richard Krajčo & Dominika Rošková
(quickstep - Parla piu piano)

Ústřední melodie z Kmotra doprovodila Richarda s Dominikou k jejich quickstepu. Richardův tanec nebyl špatný, ale standardní tance mu svou svázaností nesedí. Oceňuji rytmiku i hravost, která ke quickstepu patří. Po technické stránce byl tanec také vcelku slušný. Držení bylo trochu křečovité, Richard si často pomáhal rameny a polkahopsy mu nevyšly. Celkově byl tanec poněkud neurovnaný a jakoby roztřepený, kdy tu něco chybělo, tu přebývalo. To snížilo mou známku. Richard Genzer řekl, že to bylo super a že každý dělá chyby. Tatiana Drexler vytýkala provedení pivot, konstatovala, že chyby rozbourávají quickstep a že Richard vypadá přetrénovaný. Zdeněk Chlopčík ocenil přechody mezi pomalými a rychlými pasážemi, všiml si chyb a vytkl zdvihající se ramena. Porota udělila známky 8, 7 a 7, má známka by byla o stupínek nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
Marek & Lenka PD

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
(paso doble - Spanish Trumpets)

Paso doble je dynamický tanec, který má své charakteristické držení těla s předsazenou pánví. Oceňuji Markovu snahu o napětí v těle i o dotahování pohybů do konečků rukou. Jeho pohyby ale byly příliš atletické, až jsem očekával Bosákovy Tyrše. Ostrost pohybů byla nahrazena silou. Marek by potřeboval lepší dynamiku a výbušnost, kdy se napětí v těle zprudka uvolní a zase stlačí. Postavení těla bylo místy dobré, ale jen místy. Celkově bylo jeho paso tvrdé a nedotažené. Richardu Genzerovi se Markovo paso líbilo. Tatiana Drexler ocenila výraz, vytkla předklon těla a radila vylepšit postavení. Zdeněk Chlopčík rovněž ocenil výraz a měl výtky k předklonu a vystrčenému zadku. Marek a Lenka si vytančili známky 8, 8 a 7, má známka by měla stejnou hodnotu jako u Zdeňka Chlopčíka.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
Tereza & Daniel QS

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
(quickstep - I Love Me)

Ocenil bych vcelku slušné držení a počáteční energii. Rovněž zařazení prvků charlestonu bylo kladem. Zlepšit by potřeboval kontakt v páru a pohyb do prostoru, kdy Tereza místy za svým partnerem vlála. ke konci tance jí docházela energie, což se projevilo na zdvihajících se ramenou, v krokových nepřesnostech a v menším rozpadu v hopsech. Celkově byl tanec slušný, ale v silách Terezy je zatančit mnohem lépe. Richard Genzer označil quick za krásný a že chyby tam byly. Tatiana Drexler ocenila čistý tanec a radila se víc narovnat a zlepšit rotaci hlavy, Zdeněk Chlopčík si všiml radosti z tance a radil větší odklon. Porota udělila za tento tanec známky 9, 8 a 8, má známka by byla o stupínek nižší.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub SF

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(slowfox - Love and Marriage)

Závěrečný tanec na ústřední melodii seriálu Ženatý se závazky doprovodila Eva s Kubou k jejich slowfoxu. Tento pár působí po taneční stránce tak suverénně, že si mohl dovolit taneční scénku. Tance bylo sice málo, ale na velmi dobré úrovni. Občasná chybička v nášlapu byla překonána zábavností, kdy Eva hrála nejen rukou a výrazem, ale i očima. V páru mohl být větší kontakt a překlon lépe dotažený, ale tyto chyby mohu odpustit ve světle celého vystoupení. Richard Genzer řekl, že Eva je talent na tanec. Tatiana Drexler nemohla najít nic, co by se jí nelíbilo. Zdeněk Chlopčík si všiml několika nedostatků v nášlapech a vytýkal málo tance na úkor scének. Porotci ocenili předvedený tanec Evy a Jakuba známkami 9, 10 a 8, má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

1278
2257
257
3236
236
4225
225
5194

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž nespravedlivě opouští pár Richard Krajčo a Dominika Rošková.

Richard & Dominika end

 

Richard s Dominikou svými výkony patřili do té lepší poloviny soutěžního pole, i když měl Richard hodně co zlepšovat. Vypadnutí v této fázi si nezasloužili, nicméně platí "Vox populi, vox Dei".

Čtvrtý večer sledovalo 1483000 diváků a pořad StarDance byl opět nejsledovanějším pořadem soboty.

Příští týden uvidíme tance samba, valčík a cha-cha. Večer má podtitul "Letem světem", skladby zazní s původním textem z různých končin světa.

 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 5.11.2023 9:01 | karma článku: 32,32 | přečteno: 2023x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik