Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XII - 1. večer

"Živě z Prahy." Již dvanáctým ročníkem zahajuje tato věta soutěžní taneční zábavnou show StarDance. Ačkoliv je počet ročníků zarovnán na celý tucet, rozhodně nejde o tuctovou záležitost.

Po roční pauze je tu opět pořad StarDance, který je zárukou nejsledovanějšího pořadu deseti sobotních večerů. V průměru sleduje každý soutěžní večer StarDance okolo jednoho a půl milionů diváků. Ostatní televizní stanice nedokáží konkurovat ani velkofilmy ani vlastními soutěžními nebo zábavnými pořady.

Nejinak tomu bude i letos, a tak kromě nadšených diváků u obrazovek zasednou i "nedobrovolné" polovičky manželských párů, aby společně sledovali klání deseti celebrit a jejich snahu prokousat se tanečním uměním.

V posledním ročníku zvítězil pár Jan Cina a Adriana Mašková. Letošní složení soutěžících je, jako vždy, pestré. Čtyřikrát je zastoupeno herectví, dvakrát sport, dvakrát zpěv, jednou krása a jednou sladkosti. Kdo ze soutěžících uspěje a kdo se bude poroučet už za týden? To je otázka, která teprve bude zodpovězena.

 

SD12-1 all

 

Letos došlo k malé změně. V porotě jsou jen tři porotci - Tatiana Drexler, Richard Genzer a Zdeněk Chlopčík. Čtvrtý porotce, Jan Tománek, místo hodnocení tančí s Ivanou Chýlkovou. Novinkou je, že hodnocení z prvního večera už má svou váhu a bude připočítáno k hodnocení za týden.

Jak si páry vedly v prvním večeru? Pojďme na jednotlivé výkony:

 

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
Darija & Dominik CC

Darija Pavlovičová & Dominik Vodička
(cha-cha - Bloody Mary)

Pro tanec cha-cha je charakteristická živost a energie. Na tanci Dariji se dá ocenit hlavně rytmika. Energie byla slabší, nohy byly tvrdší a po technické stránce byl tanec rovněž slabší. Přeměna, která je rovněž pro tento tanec charakteristická, postrádala ostrost a práci v kolenou. Richard Genzer podotkl, že šlo o pohodový tanec. Tatiana Drexler poznamenala, že když mohl Dominik Dariju podržet  přidržet, byla to jeho dobrá práce, problém viděla v sólových částech. Zdeněk Chlopčík by rád viděl víc energie a radil víc uvolnit a víc energie. Porota udělila za předvedený tanec známky 5, 4 a 5, má známka by byla shodná s většinou poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Ivana Chýlková & Jan Tománek
Ivana & Jan SW

Ivana Chýlková & Jan Tománek
(waltz - Your Song)

První letošní standardní tanec předvedli Ivana s Honzou. Elegantní waltz nebyl špatný, ale ani skvělý. Na Ivaně byla znát křeč, což mě překvapilo. Přeci jen by už trémou trpět neměla, ale každý to má postavené jinak. Oceňuji její postavení v páru i ladnost mnohých pohybů, stejně jako vcelku dobré pivoty a zejména rytmiku. Ivana by se potřebovala uvolnit a zlepšit hlavně nášlapy na patu, aby do kroků neklouzala po špičkách. Waltzu by slušely i lepší přísuny. Tatianě Drexler se to líbilo, vytýkala nášlapy. Zdeněk Chlopčík chtěl větší kontakt, odklon a nohy na parketu. Richard Genzer už jen mockrát poděkoval, že na jeho hodnocení nezbyl čas. Ivana s Honzou si odnesli za waltz známky 5, 5 a 4, i zde bych se shodl s většinou poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Josef Maršálek & Adriana Mašková
Josef & Adriana JI

Josef Maršálek & Adriana Mašková
(jive - Candyman)

Cukrář Josef začal stylově na skladbu Candyman. Musím ocenit zejména rytmiku a snahu, ale s jivem to mělo pramálo společného. Tanec byl těžkopádný, technika plakala, přeměny byly nekvalitní. Pro jive je nutný vertikální pohyb, bouncing, a ten prakticky chyběl. I přes veškerou snahu byl tanec odšlapán. Richard Genzer konstatoval, že to byla pohoda, až moc velká pohoda. Tatiana Drexler chválila rytmus a radila větší snahu o tanec s tím, že se Josef musí aspoň pohnout. Zdeněk Chlopčík označil rytmus za precizní, vytýkal málo energie a pomalé nohy. Porotci ohodnotili předvedený jive známkami 4, 5 a 3, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Iva Kubelková & Martin Prágr
Iva & Martin CC

Iva Kubelková & Martin Prágr
(cha-cha - Let's Get Loud)

Rytmická skladba Ivě slušela. Líbily se mi točky i přeměny. Iva by potřebovala do tance vložit trochu víc energie, odstranit občasnou tvrdost a chvilkami pomalejší nohy. Příjemně mě překvapila, protože zástupkyně Miss až doposud mívaly problém s tanečním pohybem. Iva má potenciál k dalšímu zlepšení. Richard Genzer viděl v daný okamžik nejlepší tanec, Tatiana Drexler označila Ivu za šikovnou a radila víc zatlačit do parketu, aby se zlepšila práce boků. Zdeněk Chlopčík chválil nohy, jejich rychlost i krásu a rád by viděl větší práci těla. Iva s Martinem si odnesli známky 7, 7 a 6, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
Marek & Lenka SW

Marek Adamczyk & Lenka Nora Návorková
(waltz - Come Away With Me)

Na Markovi se dá ocenit snaha a relativně slušné držení. Při pivotách se mu rozjížděly nohy, správně musí zůstat v nakročení a ve stejné poloze vůči sobě i při točkách. Jeho tanec byl příliš opatrný, chyběl mu větší drive do prostoru a švih, který udělá polovinu práce. U Marka došlo i ke chvilkovému výpadku ze sestavy, kdy ztratil pár kroků, ale rychle se chytil. Richard Genzer postrádal delší první krok a výkon pořirovnal k domu, kde se dá bydlet, ale potřebuje rekonstrukci. Tatiana Drexler chválila celkem dobré postavení a vytýkala absenci pohybu do prostoru a velké množství zvedaček na úkor tance. Zdeněk Chlopčík viděl nejistotu v sólových partiích. Porota udělila známky 6, 5 a 6, shodl bych se s Tatianou Drexler.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

David Prachař & Zuzana Dvořáková Šťastná
David & Zuzana JI

David Prachař & Zuzana Dvořáková Šťastná
(jive - Hit the Road Jack)

Od Davida jsem očekával slabší výkon. Překvapil mě svou energií. Rytmicky zdařilý tanec byl ale častokrát těžkopádný, se slabší technikou. Dají se ocenit kopy a nasazení. David měl občas rytmické nepřesnosti a chyběl mu vertikální pohyb, tak charakteristický pro jive. Richard Genzer chtěl vidět lehkost a připadalo mu, že je David po kolena v bažině. Zdeněk Chlopčík ocenil energii, slušnou rytmiku a chtěl lepší kopky. Tatiana Drexler řekla, že to byl dobrý tanec, kterému ale chyběl tanec. Zároveň vyjádřila názor, že se to David snaží uhrát na úkor tance. David se Zuzanou si odnesli známky 5, 4 a 5, má známka by byla stejná jako u většiny poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
Tereza & Daniel CC

Tereza Mašková & Daniel Kecskeméti
(cha-cha - Kiss)

Terezina cha-cha byla rytmická, což se u zpěvačky víceméně očekává. Do tance vložila dost energie, ale pak zde byly nedostatky, které jí v hodnocení srazily níž. Technika byla poměrně slušná, ale práce boků malá, chtělo by to více používat kolena. Nohy byly tvrdší a pomalejší. Na tom by měla zapracovat. Richard Genzer označil tento tanec za fajn. Tatianě Drexler se líbila dynamika a točky, radila vystrieť kolena. Zdeňku Chlopčíkovi se líbila spousta energie a nelíbily technické nedostatky. Tereza s Danielem si vytančili známky 6, 6 a 6, má známka by byla o stupínek nižší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
Vavřinec & Kateřina SW

Vavřinec Hradilek & Kateřina Bartuněk Hrstková
(waltz - Hushabye)

Tento tanec patřil k nejzdařilejším výkonům večera. U Vávry (Vavřincova přezdívka) mě zaujala měkkost pohybů a líbilo se mi provedení pivot, zrovna tak jako rytmika. I pohyb do prostoru byl na velmi dobré úrovni. Technika byla slušná. Ocenil bych lepší kontakt v páru a Vávra by potřeboval odstranit občasný předklon a zejména zlepšit nášlapy. Richard Genzer řekl, že to byl hezký waltz. Tatiana Drexler ocenila krásný měkký pohyb a vytýkala chybičky, které jsou vidět. Zdeněk Chlopčík poznamenal, že cit pro vodu se u Vávry odráží na parketu a vytkl technické chyby v  nášlapech. Porota udělila na první večer vysoké známky 7, 7 a 7, má známka by byla kvůli nášlapům o stupínek nižší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
Eva & Jakub JI

Eva Adamczyková & Jakub Mazůch
(jive - Hound Dog)

Píseň od Elvise doprovodila Eva a Kubu k jejich prvnímu tanci. Eva vložila do tance skvělou energii. Bohužel, řečeno sportovní terminologií, přepálila start a ke konci jízdy jí došel dech. Kromě energie se mi líbilo i provedení kopů a zařazení figury kuřecí chůze (chicken walks). Ke konci tance ale energie začala uvadat a Eva už nedokázala držet nastavenou laťku. Richard Genzer ocenil energii. Tatiana Drexler vyjádřila překvapení, že tohle nečekala a že Jakub z Evy udělal absolutní hvězdu. Zdeněk Chlopčík konstatoval plnou energii, Eva ze začátku Kubovi sekundovala a ke konci uvadala. Porota udělila vysoké známky 7, 8 a 7, má známka by byla vzhledem k vytrácení se energie u Evy o stupínek nižší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Richard Krajčo & Dominika Rošková
Richard & Dominika CC

Richard Krajčo & Dominika Rošková
(cha-cha - A Gozar Timbero)

Poslední tanec večera předvedli divákům Richard a Dominika. Rytmika patří k základní výbavě hudebníků, takže by byl zázrak, pokud by Richardův tanec nebyl rytmický. I on vložil do tance hodně energie, ale i když je cha-cha ostrá, tak jeho pohyby byly tvrdé a pohyby pažemi místy atletické. Místy neměl v těle správné napětí, potřeboval by víc vyrovnat vršek těla. Přeměny nepatřily k nejlepším a jeho nohy byl o něco tvrdší. Za Richarda Genzera to bylo dobré. Tatiana Drexler vytkla přepadávání těla dozadu. Zdeněk Chlopčík viděl v úvodní chůzi poskakování v přeměně a chtěl vidět lepší práci paží. Porota ocenila tanec vysokými známkami 7, 8 a 7, i zde by má známka byla o stupínek nižší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

122
22
221
320
418
517
614
14
14
712

 

 Body od poroty se přenášejí do příštího týdne, kdy soutěž opustí první pár.

 

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2023

Autor: Petr Fabera | neděle 15.10.2023 9:01 | karma článku: 33,02 | přečteno: 1902x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik