StarDance XI - 10. večer, finále

19. 12. 2021 9:01:01
Jedenáctý ročník soutěžní taneční zábavné show StarDance se stal minulostí. Česko má nového krále a královnu tanečního parketu.

Semifinálový večer končil nejen pro páry překvapením. Nejprve byl oznámen pár, který postoupil do finále a když zaznělo jméno Martiny a Marka, šok ve tváři Martiny vypovídal o všem.

Další dva páry byly udrženy v napětí až do překvapivého rozuzlení, že nekončí nikdo a do finále postupují všechny tři páry. Erupce radosti byla nefalšovaná.

Ve finále čekala na účastníky pořádná dávka tance. Nejprve všichni zatančili svůj nejlepší latinskoamerický tanec, pak svůj nejlepší standardní tanec, následoval freestyle a poté nejlepší tanec vůbec. Vše bylo zakončeno společným valčíkem, ve kterém se ukázalo všech deset účastníků.

Jak si páry poradily s tanci? Pojďme se podívat na jednotlivé výkony:

Jan Cina & Adriana Mašková
(cha-cha - Bongo Cha Cha)

Jan s Adrianou zatančili jako svou nejlepší latinu tanec cha-cha. Technika kroků byla vcelku zdařilá. Jan opět exceloval v sólových částech, kdy jen potvrdil svůj pohybový talent. V páru pak šel jeho výkon dolů tak, jako po celou dobu letošní řady StarDance. Tanec v páru mu jednoduše nejde. Jeho práce boků měla být větší a postrádal jsem více tance v páru. Richard Genzer neměl co říct, jen že to byl úžasný tanec. Tatiana Drexler chválil, že Jan vyzrál a přináší krásnou uměleckou hodnotu. Jan Tománek rovněž chválil rytmiku a zkoordinovanost. Zdeněk Chlopčík byl nadšený a chválil nejen výkon, ale i umění. Porota udělila známky 10, 9, 9 a 10, má známka by byla totožná s Tatianou Drexler.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Tomáš Verner & Kristýna Coufalová
(rumba - Hotel California)

Tomáš je nejen krasobruslař, ale i tanečník. Pokud by se tanci věnoval se stejnou intenzitou jako krasobruslení, určitě by i zde patřil mezi světovou špičku. Jeho rumba sice už postrádala onen první dotyk s divákem, ale v mých očích byl tentokrát výkon ještě o kousek lepší, než při premiéře. Tomáš kromě rytmiky, techniky a linií měl tentokrát mnohem větší náboj. Richard Genzer měl pro tento tanec slovo ano. Tatiana Drexler řekl, že tentokrát to začalo štípat, tanec byl živelný s nádherným kontrastem. Jan Tománek označil tanec za hodný finále. Zdeněk Chlopčík ocenil precizní tanec plný emocí, kde byl vidět rozdíl mezi mužem a ženou. Tomáš s Kristýnou obdrželi známky 10, 10, 9 a 10, má známka by byla maximální.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Martina Viktorie Kopecká & Marek Dědík
(jive - Marnivá sestřenice)

Finálový tanec byl asi ten nejlepší výkon v latinských tancích, které Martina s Markem předvedli. Martina se dokázala od večera pro Paraple uvolnit a jejímu tanci to jen prospělo. Jive byl živý a hravý, rytmicky vcelku dobře provedený, stejně tak i v technice. Kopky byly zdařilé a z Martiny byla cítit radost. Richard Genzer řekl, že tanec byl skvělý, ale něco nebylo dobře. Tatiana Drexler pochválila lepší rytmiku a vytkla nedostatek spontánnosti. Jan Tománek ocenil přinášenou radost a vřelost. Zdeněk Chlopčík viděl lépe zatančený jive, kterému ale nevěřil a necítil emoce, které byly hrané. Porota se shodla a udělila známky 8, 8, 8 a 8. Dlouho jsem váhal mezi dvěma známkami a nakonec jsem se přiklonil k té vyšší hodnotě.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Jan Cina & Adriana Mašková
(tango - The time is now)

Tento styl tanga mi nesedí. Zřejmě jsem už příliš konzervativní. Po technické stránce byl tanec vcelku zdařilý, objevily se prvky tance paso-doble. Jan byl občas na špičkách, což v tangu být nemá. Tanec pro mě postrádal typickou charakteristiku, atmosféru a emoce. Byl na mě chladný, bez náboje, zjednodušeně řečeno, nebylo to úplně ono. Richardu Genzerovi se líbily moderní prvky. Tatiana Drexler chválila muzikálnost a vytkla ne úplně dobré držení. Jan Tománek ocenil hezký rám. Zdeněk Chlopčík viděl velmi dobře vedené kroky a chyběly mu větší emoce. Porota udělila maximální známky 10, 10, 10 a 10, má známka by byla o stupínek nižší.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Tomáš Verner & Kristýna Coufalová
(tango - Si soy asi)

Tohle bylo TANGO. Precizně a emočně provedený tanec byl o míle před ostatními. Nechybělo nic. Charakteristika dokonalá, celý tanec ve snížení, perfektně provedené pivoty, prvky tanga argentina a zejména ostrost, emoční nadupanost, která z páru jen sršela. K absolutní dokonalosti by bylo zapotřebí většího prostoru než kolik může parket StarDance poskytnout. Dynamika výkon ozdobila. Richard Genzer byl uchvácen. Tatiana Drexler si velmi vážila plného výkonu. Jan Tománek označil toto tango za super. Zdeněk Chlopčík nešetřil chválou, že za takový tanec by se nemusel stydět ani pár mezinárodní třídy a byl by velmi pozitivně hodnocen i na Mistrovství republiky. Zde o známkách nebylo pochyb - 10, 10, 10 a 10, má známka by byla, bohužel, jen maximální.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Martina Viktorie Kopecká & Marek Dědík
(tango - Addams Family)

Třetí tango v řadě vůbec nebylo špatné, ale ve srovnání s ostatními trochu zaostávalo. Opět se mi líbila stylizace i vyjádření tématu skladby. Martina byla velmi dobrá Morticia. V tomto stylu ale nemohou vyniknout přednosti tanga jako takového, zejména emoce a práce s energií. Richardu Genzerovi se líbil skvělý příběh. Tatiana Drexler pochválila lepší jistotu a atmosféru. Jan Tománek konstatoval, že se Martina ztrácela v rámu. Zdeněk Chlopčík řekl, že byla vystižena atmosféra skladby a vytýkal utíkání z rytmu. Porota udělila známky 9, 8, 8 a 8, má známka by byla totožná s většinou poroty.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Jan Cina & Adriana Mašková
(freestyle - Pomplamuse)

Pohybová kreace je Janovou doménou. Pravidly nespoutaný, hravý tanec je něco, v čem může vyniknout jeho pohybový talent. Z tohoto vystoupení jsem cítil radost z pohybu a volnosti. Richard Genzer řekl, že má rád volnost a že vše bylo propojené. Tatiana Drexler konstatovala, že pro toto se Jan narodil. Jan Tománek poznamenal, že jeho jmenovec přináší flitry a disco koule. Zdeňku Chlopčíkovi se líbila uvolněnost. Porota se shodla a udělila maximální známky 10, 10, 10 a 10, nemohu hodnotit jinak.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Tomáš Verner & Kristýna Coufalová
(freestyle - In the Mood)

Zde zřejmě došlo k chybě. Jako freestyle si Tomáš s Kristýnou vybrali další tanec, který ale nezvládli. Limpy hop smíchaný s dalšími tanci páru nesvědčil. Tentokrát tápala i Kristýna. Začátek tance byl ještě dobrý, ale pak se tanec změnil v malou katastrofu. Ke cti slouží fakt, že se nevzdali a statečně za škobrtání a srážení se tanec společně dokončili. Richard Genzer řekl, že to bylo jako počítač, pořád se to sekalo. Tatiana Drexler ocenila počáteční kvalitu pohybu. Jan Tománek poznamenal, že situaci zachraňoval kormidelník bez zkoušky. Zdeněk Chlopčík ocenil skvělý nápad a že by pár potřeboval ještě čtrnáct dní na nácvik a že přes kotrmelce a okna tanec dokončili. Porota udělila příznivé známky 9, 8, 9 a 8, má známka by nutně, ač s těžkým srdcem, šla níž.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ○ ○ ○ ○

Martina Viktorie Kopecká & Marek Dědík
(freestyle - Labutí jezero)

Martina dokázala ve svém posledním vystoupení ohromně překvapit. Stylizace baletu a zejména Martina jako černá labuť byl velmi silný emocionální zážitek. Nešlo zde o techniku, správnost kroků či provedení figur, ale o pohybové vyjádření emocí. To se povedlo dokonale a toto vystoupení ve mně zanechalo nesmazatelnou stopu. Richard Genzer řekl, že to bylo něco úplně jiného, než doposud od tohoto páru viděl. Tatiana Drexler poznamenala, že bolest Martině jde. Jan Tománek měl husí kůži po celém těle. Zdeněk Chlopčík konstatoval, že to bylo velmi působivé a emotivní. Vřele souhlasím se vším řečeným. Zde se nedalo vůbec o jiných známkách uvažovat. 10, 10, 10 a 10. U mě také 10.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

Nakonec páry předvedly své nejlepší tance již bez hodnocení. Jan s Adrianou zatančili paso-doble, Tomáš s Kristýnou waltz a Martina s Markem paso-doble. Následovalo společné vystoupení všech zúčastněných párů i tentokrát s absencemi, takže Simona Babčáková, Marika Šoposká a Tereza Černochová zůstaly bez partnerů, za které nastoupili náhradníci včetně Marka Zelinky.

Porota svými známkami za dva večery stanovila následující pořadí:

1Jan & Adriana75+38+40+401933
2Tomáš a Kristýna79+39+40+341922
3Martina a Marek66+32+33+401711

Diváci svým hlasováním rozhodli o tom, že na třetím místě překvapivě a nezaslouženě skončil nejlepší pár Tomáš Verner a Kristýna Coufalová. Stříbrnou příčku obsadil pár Martina Viktorie Kopecká a Marek Dědík.

Vítězi se stali a tituly Král a Královna tanečního parketu si odnášejí Jan Cina a Adriana Mašková

Jan s Adrianou nepředváděli nejlepší výkony, Jan se při tanci v páru ztrácel a často tanec jen hrál. Přesto si ocenění zaslouží zejména jeho pohybový talent. Královna je mrtva, ať žije král. Na shledanou v roce 2022 u dvanácté řady StarDance.

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2021

Autor: Petr Fabera | neděle 19.12.2021 9:01 | karma článku: 27.94 | přečteno: 1523x

Další články blogera

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 238 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma článku: 34.88 | Přečteno: 4157 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma článku: 27.74 | Přečteno: 1540 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 5483 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 124 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3496

Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:
428141
 
 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...