Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XI - 7. večer, charita pro Paraple

Sedmý večer soutěžní taneční zábavné show StarDance se již tradičně nesl v duchu charity pro Centrum Paraple.

V šestém večeru se rozloučil se soutěží pár Andrea Sestini Hlaváčková s Jakubem Necpálem. K jejímu konci v soutěži dle mého výrazně přispěl i fakt, že musela neustále měnit své taneční partnery Michala a Jakuba Necpálovy a stále se přeorientovávat na jiný styl vedení.

Večer sedmý se již tradičně konal v charitativním duchu pro Centrum Paraple. Zatímco dříve byl do páru zapojen vozíčkář přímo do tance, tentokrát se stal patronem vybraného páru a na úplný závěr večera se na parketě objevilo všech pět párů společně s patrony ke společnému tanci.

Páry zatančily tance v rytmech rumby, tanga a quickstepu. Rumba má znázorňovat vztah mezi mužem a ženou, je hodně emotivní a měla by mít erotický a smyslný náboj. Tango, ač patří mezi standardní tance, pochází z Argentiny. Zde jsou příznačné plíživé kroky ve snížení, ostrost a protipohybové postavení. Quickstep je hravý tanec, který vznikl spojením foxtrotu a charlestonu v Londýně. Pro dnešní quickstep jsou charakteristické různé poskoky, běžené řady, a to vše odlehčeně.

Stává se již nemilou tradicí, že v každém večeru někdo chybí a buď je nahrazen někým jiným v případě tanečníků a poroty, popřípadě netančí pár vůbec v případě absence soutěžících. Již od minulého týdne absentuje kvůli infekci porotce Zdeněk Chlopčík, kterého znovu zastoupil Václav Kuneš. Partnerka Miraie Navrátila Lenka Nora Návorková nemohla vystoupit kvůli poranění zad, a tak za ní zaskočila Tereza Prucková. Po skončení sedmého večera se objevila informace, že i Lenka byla zasažena virem.

Úvod večera obstarali mnohonásobní šampioni tance s vozíčkářem a jejich vystoupení určitě vzalo dech mnoha divákům, mě nevyjímaje.

Tanec s vozíčkářem

 

Pak už přišly na řadu soutěžící páry. Jak si poradily se svými soutěžními tanci? Pojďme se podívat na jednotlivé výkony:

 

SD 11x07 all

 

 

 

Tereza a Dominik
Tereza a Dominik 11x07 RB

Tereza Černochová & Dominik Vodička
(rumba - Why)

Patronem tohoto páru byl Marcel Syrůček. Píseň Annie Lennox navodila romantickou atmosféru a Tereza s Dominikem ji doprovodili svým zdařilým tancem. Zdálo se mi, že tanec utekl moc rychle, ale skutečně trval celých devadesát sekund. Tereza zvládla techniku velmi dobře. Líbilo se mi vytažení v těle i nášlapy a vcelku rychle provedené točky. Tanci by slušela větší práce boků a těla. Na Tereze bylo patrné ohromné soustředění a to ubralo v mých očích body za emocionální prožitek. Richard Genzer pochválil krásný výkon. Tatiana Drexler ocenila překrásné práci rukou a chtěla větší pohyb těla. Jan Tománek vytýkal rovněž malý pohyb v těle a líbila se mu velmi dobře zvládnutá choreografie. Václav Kuneš řekl, že to nebylo ani ne moc, ani ne málo a viděl v tom známku dobrého pohybu. Porota se na úvod shodla a udělila známky 8, 8, 8 a 8, s touto známkou bych se shodl i já.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Martina a Marek
Martina a Marek 11x07 QS

Martina Viktorie Kopecká & Marek Dědík
(quickstep - Sing, Sing, Sing)

Patronem páru byl Miroslav Grill. Jeden z nejznámějších a hudebně nejlepších quickstepů doprovázel Martinu a Marka při jejich tanci. Inspirace v podobě velmi známé fotografie dělníků svačících na traverze při stavbě mrakodrapu se promítla do tance takovým rázem, že z tance skoro nic nezbylo. Oceňuji zařazení prvků basicu, čtvrtotáčka se spinovou otáčkou, ale často docházelo ke krokovým i rytmickým nepřesnostem. Párkrát šel každý v páru dokonce opačně, takže tanec byl sice živý, ale také rozháraný a neuspořádaný. Neustále lezení na traverzu a zase z ní sebralo Martině energii, kterou pak nemohla v tanci využít. Tatiana Drexler byla nadšená z pasáží bez quickstepu a viděla větší krokové chyby. Václav kuneš poznamenal, že tam bylo hodně rekvizit a tanci chyběla ostrost. Porota udělila za předvedený výkon známky 6, 6, 7 a 6, shodl bych se s většinou poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Mirai a Lenka
Mirai a Tereza 11x07 RB

Mirai Navrátil & Tereza Prucková
(rumba - Some kind of wonderful)

Patronkou páru byla Andrea Augustínová. Mirai s náhradní partnerkou předvedl nevyrovnaný tanec. Tereza se snažila seč mohla, ale Mirai s výrazem roztomilého mončičáka odtančil rumbu víceméně chladně, bez napětí v těle, což se projevilo v technice kroků a práci boků. Technika byla průměrná, možná i lehce pod průměrem. Mirai ani nepracoval s boky, byl příliš tvrdý. U Miraie mi chyběl větší emoční prožitek nebo alespoň snaha o něj, pokus ho zahrát. Richard Genzer se odkázal na režiséra Bednárika a ohodnotil tanec slovy "bylo to dietní" a jeho rumbu označil za rtumbu, protože co není v nohách, dohání rty. Jan Tománek ocenil zvedačky, ale z tance podle něj zbyly jen kroky a bylo málo rumby. Mirai s Terezou si za svou rumbu odnesli známky v hodnotách 7, 7, 7 a 7, má známka by byla o stupínek nižší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Jan a Adriana
Jan a Adriana 11x07 TG

Jan Cina & Adriana Mašková
(tango - The time is now)

Patronkou páru byla Rozálie Niké Mošovská.  Jan klame tělem. Jeho tance na první pohled vypadají velmi dobře, ale je to tím, že je umí dobře zahrát. Tango nepatřilo k jeho nejzdařilejším tancům, ač to porota viděla jinak. Oceňuji kontakt v páru i relativně velkou snahu o permanentní snížení, stejně jako to, že šlo o čistý tanec bez rekvizit. Říká se, že paso-doble je tango na špičkách a Janovo tango místy vypadalo spíše jako paso-doble. Jan měl malý tlak do parketu, což se odrazilo v kvalitě kroků. Ve variacích s rytmikou quick and quick poskakoval a příliš často se zdvihal, párkrát se objevil nášlap na špičku. Chyběla mi větší dynamika a větší klid ve vršku těla stejně jako správný náboj. Celkově byl jeho tanec neuspořádaný a uhnaný. Tatiana Drexler označila Janův tanec za umělecké dílo a vytkla, že se hrbí. Jan Tománek ocenil spoustu zajímavých netanečních prvků a že by dal patnáctku, kdyby nebylo částí v páru. Porota udělila vysoké hodnocení 10, 9, 9 a 10. Tentokrát bych se s porotou v hodnocení rozcházel výrazněji.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Tomáš a Kristýna
Tomáš a Kristýna 11x07 RB

Tomáš Verner & Kristýna Coufalová
(rumba - Hotel California)

Patronem páru byl Stanislav Zatloukal. Tomáš s Kristýnou předvedli poslední soutěžní tanec večera. Jak se říká, to nejlepší nakonec. technické provedení na vysoké úrovni, stejně jako rytmika a emoční prožitek. Co se dá Tomášovi vytknout je o něco slabší práce boků, ale jinak jeho tanec snesl velmi přísné měřítko a troufám si tvrdit, že by se s takovýmto tancem mohl i na běžnou soutěž, samozřejmě bez nepovolených figur. Rovněž oceňuji čistý tanec bez rekvizit a scének. Richard Genzer viděl skvělý výkon. Tatiana Drexler poznamenala, že to byla krásná čistá ryzí rumba a všimla si postoje na vnějších hranách chodidel. Jan Tománek označil tanec za výjimečné číslo a Václav Kuneš obdivoval tanec s partnerkou i bez ní. Tomáš s Kristýnou si právem odnesli vysoké hodnocení 10, 10, 10 a 9, má známka by nemohla být vyšší.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

139
238
332
428
525

 

Večer zakončil společný tanec všech párů s vozíčkáři na skladbu Fly Me to the Moon v rytmu salsy/samby.

all 15 1
all 15 2

 

 

 

 

 

all 15 3
all 15 4

 

 

 

 

 

Vozíčkáři

 

Hodnocení poroty se přenáší do dalšího večera.

Pro Centrum Paraple vynesl charitativní večer částku 21 a tři čtvrtě milionů korun.

 

 

 

Příští týden uvidíme jive, valčík a paso-doble. Páry zatančí i druhý soutěžní tanec, který charakterizují slova jako výrazový, soudobý, scénický. Páry rovněž vystoupí s taneční company.

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2021

Autor: Petr Fabera | neděle 28.11.2021 11:41 | karma článku: 26,87 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,00 | Přečteno: 346x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,37 | Přečteno: 378x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,06
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik