Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance X - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala svým semifinálovým večerem, ve kterém se rozhodlo o složení finálové trojice párů. 

Před týdnem soutěž nezaslouženě opustil pár Gabriela Koukalová a Martin Prágr. Přesto, že tento pár tanečně měl na finále, diváci svým hlasováním rozhodli jinak.

V devátém večeru byly na pořadu dva tance. Standardní slowfox a latinskoamerický tanec paso-doble. Každý z porotců si vylosoval jeden pár, který potom v průběhu týdne mentoroval v přípravě na oba jeho tance. Po sečtení hlasů poroty a diváků první dva páry postupovaly do finále přímo. Zbylé dva páry absolvovaly tak zvaný rozstřel, kdy každý z nich předvedl jeden tanec a rozhodnutí o tom, kdo postoupí do finále, bylo už jen na divácích a jejich hlasování. Pojďme se podívat na jednotlivé taneční výkony:

 

SD X 09 all

 

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie SF

Matouš Ruml & Natálie Otáhalová

(slowfox - Oops! I Did It Again)

 

Na slowfoxu Matouše a Natálie bych ocenil zejména plynulost. Po technické stránce byl tento tanec spíše zdařilejší, stejně tak i držení těla a páru. U Matouše se občas objevovalo nahrbení a při překlonu předklon nad partnerku. Tento pár měl na starost Zdeněk Chlopčík. Ten při hodnocení ocenil nádhernou plynulost a měkkost tance. Richard Genzer podotkl, že pár převzal i výraz Zdeňka Chlopčíka, takže oba partneři vypadali jako sourozenci Chlopčíkovi. Tatiana Drexler radila rovnější záda. Jan Tománek byl nadšen a líbil se mu přechod z pérového kroku do trojkroku. Porota udělila za předvedený výkon známky 9, 9, 10 a 9, má známka by byla stejná jako u většiny poroty.

9

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik PD

Veronika Khek Kubařová & Dominik Vodička

(paso-doble - March of Matadors)

 

Veronika a Dominik pojali paso-doble jako western. Líbila se mi atmosféra a drama. Po technické stránce bylo vystoupení zdařilejší. Veronika ale byla občas uhoněná, místy nedotahovala pohyby a napětí nebylo takové jaké by mělo u pasa být. Tento pár mentoroval Jan Tománek. U páru cítil únavu a tělo Veroniky podle něj nebylo zpevněné tak, jak by si představoval. Richard Genzer ocenil krásné ruce. Tatiana Drexler postrádala energii a řekla, že na poměry tohoto páru tanec nebyl nejlepší. Zdeněk Chlopčík viděl nejistotu a že se Veronika občas ztratila v prostoru. Radil větší energii a napětí. Porota ocenila tento tanec známkami 8, 8, 8 a 8, má známka by byla stejná.

8

 

Karel a Veronika
Karel a Veronika SF

Karel "Kovy" Kovář a Veronika Lišková

(slowfox - Dancing With You)

 

Slowfox Karla a Veroniky se vyznačoval plynulostí. Karlova hlava ale byla často předkloněná a bylo vidět nejistotu v rovnováze. Rovněž by Karlovi slušelo zlepšit pružnost vršku těla. Po technické stránce byl tanec víceméně průměrný. Tatiana Drexler dokázala vylepšit Karlovo postavení ramen. V hodnocení potom pár chválila, že byl výborný. Richard Genzer řekl, že se v páru objevovaly problémy s rovnováhou. Jan Tománek litoval toho, že se pár pouštěl z držení a označil Karla za milého a za vzor adoptivního dítěte. Zdeněk Chlopčík vytýkal špatně provedený pérový krok a přirovnal Karla k Hurvínkovi s hlavou vepředu. Pár si za svůj tanec odnesl známky 8, 9, 8 a 8, má známka by byla shodná s většinou poroty.

8

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela PD

Jakub Vágner & Michaela Nováková

(paso-doble - Rabbia e Tarantella)

 

Tento tanec nebyl nejzdařilejší. Po technické stránce byl lehce pod průměrem, objevovala se velká gesta, ale celkově bylo málo tance. Občas byla vidět nejistota v postavení, poskakování a především tvrdé atletické pohyby. Richard Genzer, který měl tento pár na starost, řekl, že vidět rybáře tancovat bylo jako vidět zebru žrát lva. Tatiana Drexler vytýkala obě nohy pokrčené a řekla, že jí Jakub připomněl Bosákovy Tyrše. Jan Tománek ocenil atmosféru a vytkl uskákanost. Zdeněk Chlopčík ocenil energii a vytkl špatnou techniku. Porota udělila za předvedený výkon známky 8, 7, 7 a 7, má známka by byla shodná s většinou poroty.

7

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie PD

Matouš Ruml a Natálie Otáhalová

(paso-doble - Mission Impossible)

 

Nejsem příznivec netradičního doprovodu k tanci paso-doble, ale tato skladba rušivá nebyla. Naopak přidala na dramatičnosti. Právě drama, charakter a energie byly znakem tohoto vystoupení. Po technické stránce šlo o zdařilejší tanec, nelíbily se mi ale pokrčené nohy. Pro mentora Zdeňka Chlopčíka byl pár skvělý. Richard Genzer ocenil "nový" prvek, který nazval Chlopčíkův periskop. Tatiana Drexler byla spokojená s dynamikou v promenádách a protipromenádách. Jan Tománek ocenil skvělé napětí a práci s muletou. Matouš a Veronika si vysloužili známky 10, 10, 10 a 10, má známka by byla o stupínek nižší.

9

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik SF

Veronika Khek Kubařová & Dominik Vodička

(slowfox - Like a Prayer)

 

Tato skladba byla názornou ukázkou toho, jak může být při tanci rušivá. Ke slowfoxu patří swingová hudba a ne disco. Samotnému tanci lze vytýkat poměrně málo. Po technické stránce bylo vystoupení zdařilejší, rytmika byla v pořádku. Veronika váhala v točkách a bojovala se ztrátami rovnováhy. Ocenil bych ale lepší vršek těla, lepší vytažení a protáhnutí hlavy. Mentor Jan Tománek ocenil snahu tančit, a to nejen v tomto večeru. Na Richarda Genzera působil pár klidně. Tatiana Drexler vytýkala Veronice, že visí na partnerovi v držení a je na něj těžká. Zdeněk Chlopčík poznamenal, že když se Veronika začne smát od ucha k uchu, znamená to, že udělala chybu. Porota ocenila předvedený výkon známkami 9, 8, 9 a 9, má známka by opět byla shodná s většinou poroty.

9

 

Karel a Veronika
Karel a Veronika PD

Karel "Kovy" Kovář & Veronika Lišková

(paso-doble - Manolita)

 

Paso-doble Karla a Veroniky nebylo nejzdařilejší. Po technické stránce bylo lehce pod průměrem, napětí bylo správné pouze místy, objevovaly se tvrdé a nedotažené pohyby. Velmi rušivými byly i poskoky Karla. Ocenit se dá rytmika. Tatianě Drexler se líbilo napětí od začátku až do konce a vadilo jí poskakování. Richard Genzer se vrátil ke svému přirovnání s koprovkou s tím, že vejce bylo nahrazeno masem. Jan Tománek ocenil spoustu pasových kroků a vytkl nesoulad nohou s vrškem těla. Zdeněk Chlopčík chtěl vidět víc energie. Porota udělila páru známky 8, 9, 8 a 8, má známka by byla o stupínek nižší.

7

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela SF

Jakub Vágner & Michaela Nováková

(slowfox - Sorry)

 

Na slowfoxu Jakuba a Michaely se dá ocenit především elegance, ladnost a rytmika, ačkoliv je zvláštní odtančit celý tanec s cylindrem na hlavě. Postrádal jsem víc tance v páru. Technika byla spíše průměrná a pohyby občas nedotažené. Richard Genzer označil Jakuba za svůj první pedagogický úspěch. Tatiana Drexler byla nadšená a řekla, že se Jakub narodil ve fraku. Jan Tománek chtěl vidět o něco víc slowfoxu. Zdeněk Chlopčík ocenil rytmiku a eleganci. Pár si za tanec odnesl známky 10, 9, 9 a 10, má známka by byla shodná s Janem Tománkem.

9

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

1774
2673
673
3662

 

Hlasování diváků rozhodlo o tom, že do finále přímo postoupili Matouš Ruml s Natálií Otáhalovou a Jakub Vágner s Michaelou Novákovou. Zbylé dva páry se zúčastnily rozstřelu.

 

Karel a Veronika
Karel a Veronika rozstřelu SW

Karel "Kovy" Kovář & Veronika Lišková

(waltz - God Help The Outcast)

 

Ani rozstřelový tanec se Karlovi příliš nevydařil. Objevovaly se u něj technické nedostatky menšího i většího rozsahu. Karel se znovu nevyvaroval nahrbení v postavení a především mírně předkloněné hlavy. Ke konci tance byla na Karlovi znatelně vidět únava. Porotci tanec neznámkovali, pouze slovně ohodnotili oba páry.

 

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik rozstřel VW

Veronika Khek Kubařová & Dominik Vodička

(valčík - Waltz of the Roses)

 

Veronika s Dominikem v rozstřelu zopakovali svůj valčík z předchozího večera. Opět šlo o velmi krásný tanec v rytmu, plně vystihující atmosféru, včetně baletních prvků. Po technické stránce byl valčík zdařilý, lehounký. Stejně jako před týdnem i tentokrát pro Veroniku platí, že měla více protáhnout krk a hlavu a vylepšit odklon od partnera.

 

 

Hlasování diváků v rozstřelu rozhodlo o tom, že soutěž těsně před finále opouští pár Karel "Kovy" Kovář a Veronika Lišková.

 

Karel a Veronika end

 

 

 

Příští týden čeká na finálové páry taneční nálož. Každý ze tří finalistů zatančí freestyle, nejlepší standard, nejlepší latinu a nejlepší tanec vůbec. Kromě toho bychom měli vidět opět nejen všechny páry, ale i kankán.

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2019

Autor: Petr Fabera | pondělí 9.12.2019 8:01 | karma článku: 30,33 | přečteno: 4663x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 352x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik