Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance IX - Finále

Devátá řada soutěžní taneční zábavné show je minulostí. Tři páry se ve finále utkaly o titul Král a královna tanečního parketu. 

V devátém večeru, v semifinále, bylo poslední vyřazování. Na bramborové pozici před branami finále skončil nespravedlivě pár Veronika Arichteva a Michal Necpál.

Ve finále se utkaly tři zbývající páry a předvedly svou nejlepší latinu, nejlepší standard, svůj nejlepší tanec a freestyle. Na parketu se objevili všichni účastníci letošní řady a předvedli krátké ukázky svých tanců. Všechny páry se pak ukázaly ve společné choreografii. Kdo se stal letošním vítězem? Pojďme na jednotlivé taneční výkony:

 

SD IX F all

 

 

Latina

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka JI

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(jive - Zlatovláska)

Tento tanec splňoval to, co se od jivu čeká. Odlehčené kroky, rytmus, po technické stránce na vysoké úrovni. Velmi dobrá byla i práce boků. Občas se ale u Jiřího v přeměně objevovaly poskoky, které byly rušivým elementem. Václav Kuneš řekl, že Jiří vytváří energii dál a dál. Tatiana Drexler se rozplývala a prohlásila, že to bylo fantastické a krásné. Radek Balaš chválil krásné provedení a Zdeněk Chlopčík konstatoval, že si to pár užil. Jiří s Lenkou si vytančili známky 9, 10, 10 a 10, má známka by byla shodná s Václavem Kunešem.

     9

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika JI

David Svoboda & Veronika Lálová

(jive - Jailhouse Rock)

Davidův jive nebyl zrovna nejzdařilejší. Tuhé boky, výpadky z rytmu a především slabší technika, to vše tanci nesvědčilo. Jakmile ale David začal tančit mimo pár, byl uvolněný. Líbila se mi energie. Václav Kuneš ocenil živočišnost, Tatiana Drexler srovnávala výkon s předchozím týdnem, že to bylo o něco lepší. Radek Balaš postřehl rytmické nepřesností a Zdeněk Chlopčík si všiml utíkání z rytmu. David s Veronikou si vytančili známky 10, 9, 8 a 8, má známka by šla ještě o stupínek níž.  

     7

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek PD

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(paso-doble - Habanera, Carmen)

Když tančila Pavla paso-doble poprvé, nebylo to dobré. Ani druhý pokus její tanec nevylepšil, spíše naopak. Pavlin tanec byl těžkopádný, tanci chyběla energie, napětí v těle nebylo, jen v pažích. Technika byla hodně špatná. Tanec byl doslova odchozený. Jediné, co se dá ocenit je rytmus. Václav Kuneš chválil muzikálnost, Tatiana Drexler upozornila, že v drama vynikne každá chyba. Radek Balaš si všiml těžkopádnosti a nepřesností. Zdeněk Chlopčík viděl, že se v očích Pavly postupem času objevovala nejistota. Porota udělila nadhodnocené známky 9, 9, 9 a 9, má známka by byla výrazně nižší. 

     6

 

 

 

 

Standard

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka QS

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(quickstep - Fairytale)

Pokud Jiřího jive splňoval to, co se od jivu čeká, o quickstepu se dá napsat, že ho zcela naplnil. Ocenit se dá prakticky vše, držení,  rytmus, energie, technika, a především lehkost a hravost. Občas se objevily drobné nepřesnosti, které ale nebyly nijak výrazné a byly průvodním znakem toho, jak si oba v páru tanec užívali. Václav Kuneš viděl čistý a krásný tanec. Tatiana Drexler řekla, že jí chyby většinou vadí, ale u Jiřího ne. Radek Balaš označil  tento tanec za něžný a oslavu pohybu. Zdeněk Chlopčík konstatoval, že si Jiří s Lenkou tanec užívali. Porota ocenila tanec známkami 10, 10, 10 a 9, shodl bych se s Tatianou Drexler. 

     10

 

 

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika SF

David Svoboda & Veronika Lálová

(slowfox - New York, New York)

Možná bylo chybou zopakovat tance, které pár tančil před týdnem. Minulý výkon totiž ještě zůstal v paměti a nelze se ubránit srovnávání. Základní technika byla opět výborná, horší to bylo s rytmem, kdy docházelo občas k nepřesnostem. U Davida se občas objevovaly rušivé nahrbení, ramena se mu zvedla a přidávalo se i nepřesné držení hlavy. Václav Kuneš měl pocit, že je David nervózní, Tatiana Drexler řekla, že se David několikrát snažil dostat partnerku z rytmu. Radek Balaš vytkl, že cherografie negradovala a Zdeněk Chlopčík viděl boj o rytmus. Pár si vysloužil známky 9, 9, 8 a 9, shodl bych se s Radkem Balašem.

     8

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek VW

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(valčík - Say Something)

Pomalejší rytmus může být na škodu, protože se potlačí impuls švihu do prostoru. Přesně to se stalo u Pavlína valčíku. Pavla opět působila těžkopádně, s malým odklonem. Dá se ocenit rytmus a romantičnost. Technika kroků nebyla nejhorší. Václav Kuneš ocenil, že se Pavla nebojí dělat pohyby pomalu. Tatiana Drexler si všimla zvednutých ramen a zkrácení šíje. Radek Balaš sumarizoval všechny tance a vytkl jednotvárnost v charakteru tanců. Zdeněk Chlopčík ocenil klid, když pár začal tančit. Valčík přinesl známky 9, 9, 9 a 10, má známka by byla o stupínek nižší. 

     8

 

 

 

 

Nejlepší tance

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka TG

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(tango - Tango de Amor)

Nejlepší tance zůstaly bez známek od poroty. Porotci se vyjádřili jen slovně, a to ke všem tancům daného páru. Tango Jiřího a Lenky bylo úchvatné. Změna stylů byl vynikající nápad a mohli jsme znovu vidět vášeň mezi Morticií a Gomezem Addamsovými a změnu, kdy vystoupení zakončil vášnivý polibek. Václav Kuneš viděl v tomto páru jistotu, Tatiana Drexler perfekcionismus. Radek Balaš ocenil dokonalou připravenost ve všech večerech. Precizním a skvělým shledal pár i Zdeněk Chlopčík.  

     

 

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika QS

David Svoboda & Veronika Lálová

(quickstep - Djinji Rinji Bubamara)

Vystoupení Davida a Veroniky uteklo strašně rychle. Tentokrát mě jejich quickstep nezaujal a neoslovil. Quickstep byl na můj vkus poněkud rozháraný, ale v tempu a hravý. Václav Kuneš ocenil živelnost. Tatiana Drexler přirovnala tanec Davida k tanci chlapů na slovenských zábavách. Radek Balaš označil Davida s Veronikou za divoké koně a Zdeněk Chlopčík řekl, že když David začne tančit sólo a rozcuchá se, je to on. 

     

 

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek JI

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(jive - Dívka k rytmu zrozená)

Když tančila Pavla tento Jive poprvé, nebyl to zdařilý tanec a nebyl zdařilý ani na druhé podání. Znovu byla Pavla těžkopádná, ale se spoustou energie. Technika nebyla zdařilá, nicméně se dá ocenit rytmus. Václav Kuneš viděl v Pavle srdce a energii. Tatiana Drexler se s tímto párem bavila, Radek Balaš mluvil o zvláštní energii, kterou by chtěl nachytat a Zdeněk Chlopčík  řekl, že Pavla ukázala, jak je tanec i o srdíčku.

     

 

 

 

 

Freestyle

Jiří a Lenka
Jiří a Lenka FS

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(Never Enough)

Jiří s Lenkou předvedli na závěr nádhernou romantickou rumbu v umělém kouři. Odtančili svůj příběh tak, až sál téměř nedýchal. U freestylu se nedá dívat na techniku, pouze na emoční stránku tance. Musím ocenit, jak se jim podařilo vystihnout charakter každého tance a tento závěrečný to jen podtrhl. Václav Kuneš řekl, že nic nového neviděl. Tatiana Drexler ocenila, odvážnou volbu, náročný výběr a že pár opravdu freestyle tančil a nehrál. Zdeněk Chlopčík označil tanec za velmi krásný,  ale žev některých okamžicích chyběla souhra a sladění. Freestyle přinesl známky 8, 10, 10 a 9, shodl bych se s Tatianou Drexler. 

     10

 

 

 

 

David a Veronika
David a Veronika FS

David Svoboda & Veronika Lálová

(The Plaza of Execution)

Na filmovou orchestrální hudbu nastoupil David jako Zorro a Veronika jako Elena Montero (Zorro - tajemná tvář). Šlo o herečkou scénku s využitím šermu, který David jako moderní pětibojař ovládá. V průběhu vystoupení se Davidův kord rozpadl na několik kusů, a tak musel improvizovat. Václav Kuneš řekl, že ho příběhy většinou neosloví, ale David vyšel z toho, co umí. Tatiana Drexler chtěla víc tance, Radek Balaš ocenil zvládnutí vzpoury rekvizity a Zdeněk Chlopčík čekal daleko víc tance. Zorro vyšermoval u poroty známky 9, 8, 8 a 8, shodl bych se s většinou poroty. 

     8

 

 

 

 

Pavla a Marek
Pavla a Marek FS

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(Malá noční hudba)

Závěrečný tanec Pavly byl komická scénka, kdy se jí o tanci zdá. V rychlém sledu vystřídala prvky z většiny předvedených tanců v karikatuře sebe sama. Oceňuji, že si dokázala udělat ze sebe legraci, přesto musím konstatovat, že soutěžní tance byly pouze o něco lepší než jejich karikatura. Václav Kuneš ocenil obrovskou vlnu emocí, Tatiana Drexler se hluboko poklona Pavlině energii. Radek Balaš mluvil o dokonalém příběhu v dokonalý čas a Zdeněk Chlopčík dal techniku stranou a pochválil rytmiku. Porota udělila maximum, 10, 10, 10 a 10, má známka by byla o stupínek nižší. 

     9

 

 

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

139+39+371153
236+37+401132
335+35+331031

 

 

 

 

Hlasování diváků společně s hodnocením poroty rozhodlo o tom, že na třetím místě se umístil pár David Svoboda a Veronika Lálová, na druhém místě pár Pavla Tomicová a Marek Dědík, a vítězem deváté řady se stal a titul Král a královna tanečního parketu pár Jiří Dvořák a Lenka Nora Návorková.

 

Jiří a Lenka win

 

 

Tento ročník byl prozatím, co se tance týče nejkvalitnější. Bohužel se letošní řada nevyhnula přehmatům, ať už šlo o špatný výběr tanců a hudby v prvorepublikovém večeru anebo o občasné excesy v hodnocení poroty, kdy pominula odborná hlediska a hodnotila emočně, což náleží diváctvu. Projekt se skupinou Skety byl zajímavý, přesto budu radši za doprovod Moondance orchestru. Semifinálové vyřazování s rozstřelem přineslo dramatický prvek, ale myslím si, že by rozstřel měla místo diváků rozhodnout porota.

 

SD IX all end

 

Příští rok se znovu sejdeme u jubilejní desáté řady StarDance. 

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2018

Autor: Petr Fabera | pondělí 17.12.2018 11:59 | karma článku: 32,95 | přečteno: 7287x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,37 | Přečteno: 379x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,06
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik