StarDance IX - 9. večer, semifinále

10. 12. 2018 15:14:59
Soutěžní taneční zábavná show má za sebou semifinále a poslední vyřazování. Kdo se za týden utká o titul Král a královna tanečního parketu?

Osmý večer byl po charitativní akci opět vyřazovací a i přes velké zlepšení od začátku soutěže znamenal konečnou pro pár Daniela Písařovicová a Michal Mládek. Daniele nepomohlo ani ohnivé paso-doble, ani lehounký a hravý quickstep.

V devátém, semifinálovém večeru čekaly na zbývající čtveřici soutěžních párů poslední tance, které ještě nepředvedly. Z latinskoamerických tanců samba a jive, z tanců standardních pak slowfox a tango. Na závěr večera se páry na třetím a čtvrtém místě utkaly v tanečním rozstřelu, kde každý pár předvedl jeden ze svých tanců z předešlých večerů a pouze diváci rozhodli zhruba v deseti minutách, kdo se podívá do finále. Jak se páry popasovaly s tanci? Pojďme k jednotlivým tanečním výkonům:

1. část

David Svoboda & Veronika Lálová

(jive - Jailhouse Rock)

Jive často přebírá prvky z jiných tanců, které tento tanec obohacují a dělají ho živým. Mezi takové tance patří i rock'n'roll. Je velká škoda, že místo rock'n'rollových prvků šlo spíše o nahrazení jivu rock'n'rollem. Samotného jivu bylo v tanci poskrovnu. Nápad s polovičním tempem byl dobrý, ale vynikne při něm každá nedokonalost, což je v případě Davida, coby netanečníka, přímo sebevražda. Po technické stránce to nebylo nejzdařilejší, David měl v jivu tvrdé boky a v přeměnách došlo i na chybné poskoky místo kroků. Václav Kuneš řekl, že David už má tanec v srdci, Tatiana Drexler vytkla technické provedení jivové přeměny, Radek Balaš ocenil vybalancování nevybalancovatelného a Zdeněk Chlopčík pochválil pěkné kopky. Porota udělila známky 9, 8, 9 a 9, má známka by byla o kousek nižší.

7

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(samba - Despacito)

Pavla s Markem nastoupili na parket jako párek důchodců. Po odhození berlí a plášťů zmizela komika a Pavla, žel bohu, pokračovala v důchodcovském tanci. Pro sambu je charakteristický bouncing a bez něj to není samba. U Pavly k sambě nedošlo. Tanec byl bez energie s nedotaženými pohyby, technika se odstěhovala do Humpolce a rytmus si vybral dovolenou. V celém vystoupení bylo samby velice málo. Tatiana Drexler kritizovala nedostatek energie a chybějící rychlost. Radek Balaš viděl těžkopádnou choreografii. Mimořádně oslovený Zdeněk Chlopčík chtěl vidět víc samby a vytýkal rytmus. Porota byla shovívavá a udělila vyšší než zasloužené známky 8, 7, 7 a 6, shodl bych se se shovívavostí Zdeňka Chlopčíka.

6

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(tango - La Cumparsita Milva)

Poslední tance Veroniky s Michalem byly napěchovány emocemi, vášní a správným nábojem, kdy byla vystihnuta podstata daného tance. Totéž se dalo očekávat i u tanga. I zde byla vášeň, náboj a napětí. Narozdíl od předchozích tanců ale tentokrát byla slabší technika, která snížila známku. U Veroniky se objevovaly poskoky, které v tangu nejsou a občas chyběla rychlost. Václav Kuneš byl za zlobra a řekl, že se ho to vůbec nedotklo a že očekával víc. Zdeněk Chlopčík chválil, tentokrát věřil každý krok a řekl "když ti začne běhat mráz po zádech a nevíš proč, tak je to ono". Veronika s Michalem si odnesli známky 8, 10, 10 a 10, má známka by kvůli technice byla uprostřed.

9

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(samba - Kiss Kiss)

Od Jiřího se už očekává kvalitní tanec, ale samba ho zradila. Chaplinovská groteska sice byla dobrým nápadem, ale tance pak bylo málo. Technika nebyla zvládnutá, nelíbilo se mi provedení volt ani chůze. Botafoga byla poměrně slušná a ocenit se dá především rytmus. Šlo spíše o scénku s tancem než o tanec se scénkou. Václavu Kunešovi chyběla v Jiřího tanci samba. Radka Balaše překvapila forma a řekl, že stylizace Chaplina má nevýhodu, protože velmi zužuje prostor a že pak samba není samba. Jiří s Lenkou si vytančili známky 7, 10, 9 a 6, shodl bych se s Václavem Kunešem.

7

2. část

David Svoboda & Veronika Lálová

(slowfox - New York, New York)

Sinatrovská klasika otevřela druhou část večera. Slowfox se Davidovi opravdu povedl. Velmi zdařilá technika pérového kroku a trojkroku se správnými nášlapy I zdvihu tanec ozdobila. Dostavila se i kýžená plynulost. Slowfox je nejtěžší standardní tanec a právě v pomalém rytmu vyniknou chyby. I u Davida se vyskytovaly, ať už v ne zcela dokonalém protipohybovém postavení a nebo v překlonu, kdy má partner vyvažovat odklon partnerky a kde se David chybně předkláněl. Tatiana Drexler si všimla rytmických chybiček a Zdeněk Chlopčík chválil techniku kroků. Porota ocenila předvedený výkon známkami 10, 8, 10 a 10, má známka by byla uprostřed.

9

Pavla Tomicová & Marek Dědík

(tango - Somebody That I used To Know)

Druhý tanec Pavly a Marka měl znázorňovat tanec osob vystoupivších z obrazu. Určitě se z nápadu dalo vytěžit mnohem víc, ale toto tango bylo nezáživné. Chybělo mu napětí, tanec byl bez náboje, bez větší energie. Po technické stránce se o úspěšnosti nedá mluvit. U Pavly se objevovaly poskoky. Její provedení na mě působilo dojmem, že jí došla šťáva a po pěti měsících taneční dřiny ji dohnala únava. Václavu Kunešovi tam něco chybělo a Zdeněk Chlopčík chtěl víc tanga a pro něj to nebylo přesné. Porota byla opět shovívavá a udělila známky 7, 8, 7 a 7, má známka by byla o stupínek nižší.

6

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(samba - La Colegiala)

Samba odhalila Veroničin nedostatek, kterým jsou málo pohyblivé boky. Ty jsou ale v latině zapotřebí, v sambě obzvlášť. Po technické stránce nebyl tanec nejhorší, ale mohl být o něco lepší. Požadovaný bouncing se dostavil a nebyl špatný, i když by potřeboval vylepšit. Zrovna tak bych rád viděl víc tance. Tatiana Drexler byla ochotna přehlédnout pomalé nohy a líbila se jí dramaturgie, Radek Balaš konstatoval, že samby tam bylo málo, chyběla mu gradace a bylo to nedohrané. Veronika s Michalem si odnesli známky 8, 9, 8 a 9, má známka by byla totožná s nesoutěžní částí poroty.

8

Jiří Dvořák & Lenka Nora Návorková

(tango - Tango de Amor)

Na závěr soutěžní části přišel bonbónek v podobě tanga Jiřího a Lenky. Narozdíl od samby tango nepostrádalo téměř nic. Začátek stylem Argentino postupně gradoval z intimity a soukromého vesmíru vnitřního napětí a stlačené vášně do gejzíru energie soutěžního tanga. Technika, náboj, linie, provedení překlonů, fallaway, nemohu najít nic, co by mě neoslovilo. Václav Kuneš věřil každému pohybu, Tatianě Drexler tuhla krev v žilách, Radku Balašovi směs tanga chutnala a Zdeněk Chlopčík sledoval celý tanec se zatajeným dechem. Porota ocenila výkon známkami 9, 10, 10 a 9, má známka by byla absolutní.

10

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

1David & Veronika734
2Veronika & Michal723
3Jiří & Lenka702
4Pavla & Marek571

Na základě hlasování diváků bylo společně s body od poroty stanoveno pořadí párů a páry na třetím a čtvrtém místě absolvovaly rozstřel o postup do finále. Vzhledem k matematice a postupujícím párům hlasovali diváci přesně opačně než porota.

Rozstřel

David Svoboda & Veronika Lálová

(paso-doble - Paso Doble to Malaguena)

Davidovo paso-doble bylo vcelku slušné, ale nebylo oslňující. Technika občas pokulhávala, pohyby byly leckdy atletické. Líbilo se mi provedení šátků a rytmika. David od začátku soutěže zaznamenal výkonnostní vzestup, má cit pro rytmus a technika u některých tanců je velmi slušná. Věřím tomu, že by po krátké době byl schopen zúčastňovat se běžných soutěží. Progres je viditelný, byť mohl být i větší.

Veronika Arichteva & Michal Necpál

(valčík - Fallin')

Valčík Veroniky a Michala byl znovu romantický. Rytmika byla v pořádku, jen občas se u Veroniky v přísunech objevily poskoky. Líbila se mi plynulost pohybu a elegance. Veronika na začátku soutěže působila značně nejistě, její výkony byly rozpačité a často byla porotou kritizována. Vzala si výtky k srdci a její vzestup by se dal přirovnat k Fénixovi povstavšímu z popela. Její poslední tance byly právem hodnoceny velmi vysoko a troufám si tvrdit, že se z ní stala adeptka na celkové vítězství. Na běžné soutěže by mohla rovnou a svou pracovitostí a talentem by měla brzy na postup do vyšších tříd.

Hlasování diváků rozhodlo o tom, že soutěž zcela nezaslouženě opouští pár Veronika Arichteva a Michal Necpál.

Znovu si neodpustím poznámku. StarDance není běžná taneční soutěž, je to taneční show, ve které jsou povoleny prvky, které jsou na běžných soutěžích zapovězené - zvedačky. O postupu rozhodují i sympatie diváků, kteří svým hlasováním mohou postavit hodnocení poroty na hlavu. Přesto jde o taneční soutěž a meritum každé soutěže tkví v tom, že vyhrává nejlepší. Ne vždy a za všech okolností, avšak StarDance si zaslouží, aby se vítězem nestal ten, kdo předvádí nejméně kvalitní výkony, přesněji ten, kdo netančí. Považuji za smutné, když diváci snad i z jakéhosi zvrhlého důvodu svými hlasy tlačí nejhůře tančící osobnost na úkor kvalitnějších výkonů jiných. Moc se přimlouvám za to, aby ve finále diváci hlasovali spravedlivě, podle tanečních výkonů a odložili své fanouškovství, jak se tomu v minulosti stalo u Lukáše Pavláska.

Příští večer je finálový. Uvidíme spoustu tance a znovu všechny páry letošní řady. Tím skončí devátý ročník soutěže StarDance.

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2018

Autor: Petr Fabera | pondělí 10.12.2018 15:14 | karma článku: 37.05 | přečteno: 5330x

Další články blogera

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 238 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma článku: 34.88 | Přečteno: 4157 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma článku: 27.74 | Přečteno: 1540 | Diskuse

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 5483 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 5.09 | Přečteno: 143 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 124 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3496

Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:
428141
 
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...